Обратно към пълната версия на статията »

Упражнения след възстановяване от коронавирус: Как да го направим безопасно

Упражнения след възстановяване от коронавирус: Как да го направим безопасно
A A+ A++ A

Почиването и спокойствието са важни, когато сте болни.

"Когато имах COVID-19 , умората беше толкова силна и продължи дълго след отшумяване на най-лошите симптоми. И в продължение на две седмици след първите ми симптоми , енергията ми беше толкова ниска, че почти всичко можеше да ме накара да се почувствам напълно излекувана. Но дори когато започнах да се чувствам по-добре, не бях сигурен кога е добре да тренирам отново. Имах толкова много въпроси като: Дали тренировката ще ме накара да се почувствам отново зле? Ще изчезне ли енергията ми през останалата част от деня? Каква тренировка трябва да направя?", тези въпроси може би си ги задава всеки, който е бил в пряк досег до вируса.

Оказва, че има причина, поради която може да се почувствате отпаднали и уморени дори след като сте се възстановили от вируса .

„Когато тялото ви преживее някакъв вид заболяване, особено нещо като COVID-19, дори след като тялото ви успешно е изчистило вируса то може да изпитва слабост“, ​​казва д-р Кристофър Колър, лекар в „ Магданоз“ . "Това е така, защото инфекциите причиняват възпалителен отговор в организма. Цитокините, малките протеини, секретирани от клетките в имунната система, и други възпалителни молекули се повишават за борба с инфекцията. Това повишено възпаление може да доведе до следвирусна умора, летаргия, затруднена концентрация и сънят се променя. "

Сега, след като се възстанових след няколко седмици, връщането към фитнес рутина все още е в ход. Но както посочва д-р Колър, връщането към упражнения е важно за вашето здраве и дори може да ви помогне да се възстановите по-бързо . Но е важно да правите това безопасно и да не правите твърде много твърде рано, коментира млад, мъж, който се изкарал вируса.

Кога е добре да тренирате отново след COVID-19?
Преди да помислите за упражнения, д-р Колър казва, че първо се уверете, че спите достатъчно (най-малко осем часа или повече) и сте регулирали режима на съня си, който често се нарушава, когато сте болни, за да улесните възстановяване. „Когато спите, мозъкът ви отделя хормони, които насърчават възстановяването на тъканите“, казва д-р Колър. „По време на определени часове, например между 2 и 4 сутринта, скоростта на клетъчен оборот на тялото ви, докато спите, се утроява - буквално ускорявайки така необходимото възстановяване на тялото.“

След това искате да сте сигурни, че тялото ви е изчистило вируса и вече нямате симптоми. Трябва също да говорите с лекаря си, ако имате притеснения или не сте сигурни дали сте възстановени. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията възстановяването означава :

Не сте имали треска поне 72 часа 
Всички други симптоми са се подобрили като кашлица или задух 
Изминали са поне 10 дни от началото на симптомите Ви

И така, колко време ще ви отнеме да се възстановите напълно? Това е лично и зависи от това колко тежки са били симптомите Ви, но има няколко начина да разберете, че може да сте готови да опитате да упражнявате отново.

"Както при всяко вирусно заболяване, обикновено има период на прогресивно и постепенно възстановяване", казва д-р Колър. "Това понякога може да продължи дни или дори седмици. През това време е разумно да се включат отново упражнения, но това трябва да се прави внимателно. През първите няколко дни може би започнете с леки дейности като ходене или колоездене на лесен терен. Ако енергията и издръжливостта ви изглежда се справят добре с това, тогава бавно увеличавайте до по-нататъшни разстояния или по-голям интензитет.

Трябва да слушате тялото си и да му дадете време да се адаптира към упражненията. Не забравяйте, че боледуването е повлияло на тялото ви, така че дори да се чувствате по-добре, ще ви трябва време, за да възстановите силата и издръжливостта си.

Защо е важно да започнете бавно
Отново, започвайки бавно с упражнението си, важно е.

"Някои хора може да са нетърпеливи да се върнат в строгите си тренировъчни процедури, след като са се справили с коронавируса", казва д-р Колър. "Изключително важно е обаче да го забавяте и да слушате тялото си през това време. Прекаленото натискане може да навреди на цялостния ви напредък. По време на лечебния процес тялото ви все още се справя с възпаление в белите дробове и други тъкани. "

Внимавайте за признаци като задух, болки или ако се чувствате прекалено уморени.

Ползите от упражняването след COVID-19

Упражненията осигуряват много ползи за здравето, включително повишаване на настроението , имунитета и много други системи. Що се отнася до COVID-19, има много предимства, които могат да помогнат на тялото ви да се възстанови от вируса.

„Упражненията, след като победите заболяване, помагат на тялото ви да възстанови силата си, като насърчава ставите, мускулите и органите ви да свикнат с по-високо ниво на активност“, казва д-р Колър. „Извън повишената физическа сила, упражненията могат да спомогнат за понижаване на кръвното налягане, повишаване на нивата на съединенията за повишаване на настроението, наречени ендорфини, и да позволят по-голямо количество кислород да циркулира в кръвта Ви - предимство от изключително значение при възстановяване от респираторно заболяване които вероятно са нарушили нивата на кислород в кръвта ви. "

Най-добрите видове упражнения, които да опитате, когато сте се възстановили 

"Когато се връщате към упражненията, идеално е да изберете движение, което поддържа лимфния поток , течността, която съдържа бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията, в цялото тяло. Подпомагането на лимфната система при възстановяване ускорява процеса на освобождаване на тялото от натрупаните токсини които се натрупват докато сме болни и заседнали ", казва д-р Колър.

Не забравяйте, че започването на бавни тренировки ще ви помогне да се почувствате по-добре, по-бързо в дългосрочен план - така че започнете бавно, слушайте тялото си и винаги говорете с Вашия лекар, ако усещате, че нещо не работи по време или след тренировка.