Обратно към пълната версия на статията »

Сапунът с изтекъл срок на годност все още може да ви предпази от вредни микроби

Сапунът с изтекъл срок на годност все още може да ви предпази от вредни микроби
A A+ A++ A

Повечето сапуни се регулират от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), която изисква всички лекарства да имат срок на годност . Ето защо ще видите срока на годност на бар и течен сапун.

Докато повечето произведени марки могат да издържат до две години или повече , някои ръчно изработени производители на сапун препоръчват използването на сапуните им в рамките на една година след покупката. Това е така, защото естествените съставки в някои сапуни могат да гранясат.

Въпреки това е вероятно вашият сапун да е все още ефективен, дори след изтичане на срока му на годност. Ето какво трябва да знаете.

Гаранцията изтича, но вероятно все още е ефективен
Сапуните са повърхностноактивни вещества , които намаляват повърхностното напрежение на водата и правят молекулите хлъзгави, причинявайки сапунена вода те се свързват и улавят  маслото и мазнините - и микробите, които те съдържат.

Ето защо бактериите и вирусите ще се премахнат от ръцете ви, когато се измиете със сапун и вода за 20 секунди , казва д-р Кевин Минбиоле , биохимик от университета Виланова.

Според Minbiole, сапунът също помага за убиването на микроби поради полярните и неполярните краища в неговата молекулярна структура. Полярният край помага на сапуна да се разтвори във вода, неполярният край нарушава външните страни на бактериите и вирусите, карайки ги да се пръснат и да умрат.

Повечето произведени сапуни имат срок на годност от две до три години. Въпреки това, ако сапунът все още се пени, когато си миете ръцете, казва Минбиоле, той все още може да се използва ефективно - дори след изтичане на срока на годност. Не би трябвало да има значение дали сапунът е течен или бар, казва той.

"Ако този сапун с изтекъл срок на валидност все още се пени и знаете, разпенва се и ръцете ви изглеждат чисти в края, може да сте напълно сигурни, че той все още работи", казва Минбиоле.

Как да разберем кога сапунът е с изтекъл срок на годност
Ако е напукан, сух и не се пени или ако няма ароматната миризма, каквато е имала при първото му закупуване.

В сравнение с произведените продукти, сапуните, ароматизирани с етерични масла и оцветени с естествени растителни продукти, могат да имат по- кратък срок на годност в резултат на естествените съставки. Тези ръчно изработени, органични или естествени сапуни все още трябва да функционират, както и закупените в магазина.

Етеричните масла са „летливи“, което означава, че са склонни да се изпаряват, когато са изложени на въздух. Сапуните могат да загубят аромата си, когато етеричните масла, осигуряващи тези свежи миризми, се изпарят, а някои естествени ароматни сапуни дори препоръчват да се използват в рамките на три месеца след отваряне на кутията.

Друг признак, че сапунът е твърде стар, са оранжевите петна. Оранжевият цвят се дължи на маслото в сапуна . Въпреки че все още е технически безопасен за употреба, сапунът няма да мирише много приятно.

Като цяло, докато сапунът не е гранясал, пораснал му е мухъл или вече не се пени правилно, пак трябва да можете да го използвате ефективно след изтичане срока му на годност.

#сапун #сапун #срок на годност #срок на годност