Обратно към пълната версия на статията »

Мароко инициира отговорна операция за възстановяване трафика през Ел Гергарат

Мароко инициира отговорна операция за възстановяване трафика през Ел Гергарат
Посолство на Мароко, София
A A+ A++ A

Прес-Комюнике на посолството на Кралство Мароко в София

16 ноември, 2020

Изправенo пред сериозните провокации на милициите на сепаратисткото движение „Полисарио“ (Polisario) в буферната зона на Ел Гуергарат в Мароканска Сахара от края на октомври, Кралство Мароко предприема ответни действия, съобразени с международното право и с политиката си на максимална сдържаност по отношение на провокациите. Въз основа своите отговорности, Мароко предприема действия, които целят да сложат край на ситуацията, породена от действията на милициите, и да възстанови свободното движение на граждани и търговията със стоки.

„Полисарио“ и неговите милиции, които навлязоха в района от 21 октомври 2020 г., блокираха свободното движение на хора и стоки по пътя през Ел Гуергарат и започнаха системно да създават провокации пред военните наблюдатели на Мисията на ООН за референдум в Западна Сахара (MINURSO). Те от своя страна определиха тези действия като преднамерени актове на дестабилизация, чиято цел е да се промени статута на района на Западна Сахара. Според наблюдателите действията нарушат военните споразумения и представляват реална заплаха за устойчивото прекратяване на огъня.

Провокациите подкопават и шансовете за възобновяване на политическия процес, търсен от международната общност. От 2016 г. насам „Полисарио“ опасната си дейност в буферната зона, в нарушение на постигнатите военни споразумения и неглижирайки на призивите за ред, отправени от генералния секретар на ООН. Освен това, те са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, и по-специално № 2414 и № 2440, които нареждат на „Полисарио“ да сложи край на дестабилизацията.

Кралство Мароко незабавно алармира генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и висши служители на ООН за този изключително сериозен и рискован развой на събитията. Също бяха сигнализирани членовете на Съвета за сигурност и MINURSO, както и няколко съседни държави.

За съжаление апелите от страна на MINURSO и генералния секретар на ООН, както и намесите на няколко членове на Съвета за сигурност, не дадоха необходимия ефект и затова Мароко реши да действа в съответствие със своите отговорности и задължения и в пълно съответствие с международното право. Сепаратисткото движение „Полисарио“ носи пълната отговорност и пълните последици от тези действия.