Обратно към пълната версия на статията »

COVID-19 по света: 100% антитела у инжектираните с втората руска ваксина

COVID-19 по света: 100% антитела у инжектираните с втората руска ваксина
A A+ A++ A

Pуският Държавен изследователски център "Вектор" съобщи, че 100% от доброволците са развили антитела срещу коронавируса след прилагането на ваксината “ЭпиВакКорона“, съобщава Интерфакс.



"Клиничните проучвания показват, че антителата са открити при 100% от доброволците, имунизирани с ваксината “ЭпиВакКорона“, се казва в доклада.

Доброволците не са имали сериозни странични ефекти, само краткосрочни, като болка на мястото на инжектиране (шестима души, получили ваксината, са се оплакали). Също така, в хода на клинично проучване беше установено, че повечето доброволци, ваксинирани с ваксината EpiVacCorona, имат индукция на подчертан специфичен имунен отговор на Т-клетките.



От „Вектор“ припомниха, че се планира пускането на 50 хиляди дози от руската ваксина срещу коронавируса, която ще бъде безплатна за всички руснаци.

„Тежки“ шест месеца предстоят за Европа, която отново е епицентърът на пандемията от коронавируса, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Ханс Клуге, европейският директор на СЗО, заяви, че континентът е регистрирал над 29 000 нови смъртни случая от COVID-19 миналата седмица.

"Това означава, че на всеки 17 секунди умира един човек" каза той.

След като втората вълна на пандемията набра темпове през октомври, повечето европейски държави въведоха строги ограничителни мерки, за да спрат разпространението на болестта.

Досега Европа е регистрирала 15 738 179 потвърдени инфекции и 354 154 смъртни случая, приписвани на коронавируса, като само Америка отчита по-високи стойности, според данните на СЗО.

Голяма част от тези инфекции и смъртни случаи са регистрирани във Великобритания, Русия, Франция, Испания, Италия и Германия. В Европа Обединеното кралство има най-много жертви - 53 870, докато Франция има най-голям брой заразени - 2 115 717.

Клуге изрази особено безпокойство относно ситуацията в Швейцария и Франция, където отделенията за интензивно лечение са с 95% запълнен капацитет.

Сръбският патриарх Ириней почина на 90-годишна възраст от коронавирус, съобщават сръбските медии, цитирани от БГНЕС.

Здравословното състояние на патриарха, който беше приет с коронавирус в болница в края на миналата седмица, рязко се влоши вчера. За неговото лечение пристигнаха лекари специално от Русия. Патриархът беше настанен в болницата „Карабурма“ през почивните дни с тежки усложнения, предизвикани от сърдечна недостатъчност.

Ириней се разболя от коронавирус на 5 ноември. Няколко дни по-рано, на 1 ноември, той присъства на погребението на владиката Амфилохий, който почина от коронавирус. Погребалната церемония се състоя в Съборния храм в Подгорица, а ковчегът на починалия беше открит, а не затворен.

Ако 95% от хората носеха маски, нямаше да има нова карантина

Много европейски страни имаха шанс да избегнат повторната карантина, ако 95% от хората носеха маски, каза директорът на СЗО за Европа. Според Ханс Клуге затварянето на училищата е неефективна мярка, а децата и юношите не разпространяват коронавируса, съобщи БНТ.

Европа и Съединените щати страдат най-сериозно от пандемията, а някои страни отбелязаха нови печални рекорди.

Влошава се ситуацията в Северна Гърция, където всички райони са с код "червено". В Солун за един ден са регистрирани 905 новозаразени и всички легла в COVID отделенията са заети. Предполага се, че сезонни работници от съседните държави разнасят заразата. Затова Съветът за борба с коронавируса призова да се затворят временно сухопътните граници на страната.

От  днес на ГКПП „Кулата - Промахон” се въвеждат допълнителни мерки  във връзка с усложнената епидемична обстановка, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция".

Досегашните изисквания за пропускане в Република Гърция само на гръцки граждани и постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини, се запазват.  Сега обаче, освен че трябва да предостави предварително попълнен формуляр за пътуване и QR код, на всеки пътуващ ще бъде направен бърз тест за COVID-19.

При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци ще бъдат пропускани и поставяни под 14-дневна карантина, а останалите няма да бъдат допускани в Република Гърция.

Новите мерки не се отнасят за водачите на товарни автомобили.

В Русия през изминалия ден са открити 24 318 нови случая на коронавирус, съобщиха от оперативния щаб за COVID-19 в канала Telegram.

През деня 24 758 души са се възстановили, 461 са починалите. Повечето новозаразени са отчетени при направените тестове в Москва – 6902 души с положителни проби за последните 24 часа, плюс още 887 в Московска област.

Общо в Русия са регистрирани 2 039 926 случая на коронавирус в 85 региона. От началото на пандемията са починали 35 311 души, а 1 551 414 са се излекували от заразата.

Отвъд океана в САЩ броят на починалите от COVID-19 премина прага от 250 000 души, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс". Регистрираните случаи на зараза наближават 11 милиона и половина. Рекорден брой заболели влизат в болница и здравната система в повечето щати е на ръба на възможностите си.

В Япония цифрите са различни, но 2300 новозаразени за едно денонощие също е мрачен рекорд за страната. Властите призоваха хората към дисциплина. "Призоваваме хората да спазват пет правила: малки групи; кратко време - не повече от час; тих глас; малки, индивидуални порции храна; сваляне на маските за кратко време", каза Юрико Койке, губернатор на Токио. Нивото на тревога в страната е повишено до максимална степен.

Германия съобщи днес за рекорден брой нови случаи на COVID-19, което засилва натиска върху лидерите на 16-те провинции в страната да въведат по-строги ограничения, подкрепяни от канцлера Ангела Меркел, за да бъде овладяна втора вълна на заразата преди Коледа, съобщи БТА.

По данни на института "Роберт Кох" в Германия са регистрирани 23 648 нови заразявания, с което общият брой става 879 564. Смъртните случаи са нараснали с 260 и вече са общо 13 630.

По-рано тази седмица правителството на Меркел се отказа от плановете да направи носенето на маски задължително в училищата, да намали броя на учениците в клас и да ограничи социалните контакти, след като беше подложено на натиск от лидерите на провинциите, разтревожени от икономическите последици от затягане на мерките.

От три седмици Германия е под "лека карантина", включваща затваряне на ресторантите, спортните зали и театрите, която обаче не води до намаляване на заразяванията. Очаква се провинциалните лидери да представят в понеделник предложения за повече ограничения. Решение за нови мерки, които може да включват разширяване на карантината, ще бъде взето в сряда по време на разговори с Меркел.

 

#коронавирус