Обратно към пълната версия на статията »

Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи

Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи
A A+ A++ A

Милиони хора остават да работят вкъщи за първи път. Някои са кацнали на кухненски маси или са се задоволявали с лаптоп на дивана в продължение на месеци.

Но дори ваксината да дойде скоро, много хора може никога да не се върнат в офиса на пълен работен ден. А ранните признаци за това как пандемията е повлияла на психичното здраве на Обединеното кралство не са добри.

Нивата на депресия са се увеличили , докато в скорошно проучване на Кралския институт на британските архитекти много хора казват, че работата от дома ги е направила по-стресирани.

И така, какво можем да направим, за да сме по-щастливи у дома?

Пуснете светлината
„Хората се различават доста по отношение на типа личност“, казва консултантът психиатър д-р TBS Баламурали. "Но ръководните принципи са много ясни. Слънчевата светлина - наред с чистия въздух и достъпа до природата - е от основно значение за вашето психично здраве."

Слънчевата светлина задейства мозъка да отделя хормона серотонин. Помага на хората да се чувстват спокойни и фокусирани, повишава настроението им и намалява безпокойството.

Архитект Бен Чанън, ръководител на благосъстоянието в Assael Architecture, казва, че "ползите от дневната светлина са огромни".

Той казва, ако можете, да поставите бюрото си близо до прозорец. Уверете се, че можете напълно да изтеглите завесите и да почистите прозорците - отвътре и отвън. Мръсотията по прозорците може значително да намали количеството слънчева светлина, преминаващо през тях.

Също така използвайте огледала, за да отразявате светлината из стаята и боядисвайте стаята или в бяло, или в светъл цвят, за да отразява светлината.

Изключете шума
Д-р Ребека Дюи от Университета в Нотингам, експерт по това как мозъкът интерпретира звука, казва, че различни части на мозъка ви постоянно се опитват да разпознаят различни шумове и промени в звуците. „Това може да отвлече вниманието от опитите за работа“, казва тя.

Колегата невролог професор Адриан Рийс от Университета в Нюкасъл обяснява: „Шумът подсказва във вашия отговор„ бий се или бягай “.

Стресиращият звук предизвиква област от мозъка, наречена амигдала, да изпраща сигнали за бедствие. Те се улавят от друга област на мозъка, хипоталамусът, който от своя страна подтиква надбъбречните жлези да изпомпват адреналина в кръвта. Кръвното Ви налягане се повишава.

"Отчасти става въпрос за това какво означава шумът за вас", казва професор Рийс. Така например, вашето собствено дете, което плаче, ще бъде много по-трудно да се игнорира от шума на трафика със същия обем.

Тапите за уши може да са решение за някои, но ако искате да отидете по-далеч, меко обзавеждане, по-дебели килими и по-тежки завеси, които да поемат звука, са някои от нещата, които архитектите предлагат.

Разхвърляне

Проучванията са установили, че бъркотията може да повиши нивото на кортизол, хормон на стреса. Това може да се дължи на това, че бъркотията доставя противоречиви стимули на мозъка, който след това трябва да работи по-усилено, за да филтрира безполезни сигнали.

Психологът по околна среда д-р Елинор Ратклиф от университета в Съри казва: „Проблемът с безпорядъка е прекомерната стимулация“.

Нормалните нива на кортизол с периодични скокове са напълно здрави, но хронично високите нива на кортизол са свързани с тревожност, депресия, главоболие и нарушаване на съня.

Стани!

Ако няма да работите, може да не ходите до автобусната спирка или гарата, или нагоре и надолу по дълги коридори за срещи и т.н.

Ако пътуването ви вече е от спалнята до кухненската маса, вероятно пропускате физическа активност, която може да ви помогне да поддържате психическа, както и физическа форма.

Многобройни проучвания са установили, че физическите упражнения са естествено анти-тревожно лечение, облекчаване на стреса, повишаване на физическата и умствената енергия и подобряване на благосъстоянието чрез освобождаване на ендорфини.

„Липсата на упражнения може да има реално въздействие“, казва д-р Ратклиф. „Ако хората пропускат упражнения, те трябва да помислят как е структуриран денят им - и да започнат да полагат изрични усилия.“

„Пътуването до работното място също беше вид декомпресия за много хора“, казва професор Гейл Кинман, член на Британското психологическо общество.

Използвайте растения

Изказват се много твърдения за умствените ползи от контакта с природния свят: намаляване на кръвното налягане, безпокойство, стрес и преживяване (безкрайно преминаване през едни и същи мисли), като същевременно се подобряват вниманието, паметта и сънят.

Пренасянето на растения и други природни обекти и изображения в работното пространство на дома ви може да има значително въздействие.

"Ние също свързваме природата с отдих и релаксация, така че отново това може да помогне за подобряване на настроението ни", добавя тя.

Социален контакт ... и не само онлайн
Д-р Баламурали казва, че хората, които се чувстват нещастни, като работят вкъщи, трябва добре да помислят какво е това, което им липсва при отиването до офиса, и да се опитат да компенсират загубеното.

В началото на списъка за много хора е социалният контакт. Повече от нас, отколкото бихме могли да очакваме, получават по-голямата част - може би 80 или 90% - от социалния си контакт, като са на работа, казва той.

Независимо дали това е чат с колеги в офиса или на опашката за обяд, в асансьора или на стълбите, това има значение за огромен брой хора.

„Когато дойде заключването - всичко това изчезна съвсем внезапно“, казва д-р Баламурали. „Зависи какъв тип личност сте, но много хора трябва да получат по-истински социален контакт по други начини.

"Затова излезте по обяд и вечер - свържете се с приятели, семейство и съседи - хора, с които се чувствате свързани."

Срещата с други очевидно е много по-трудна при карантина, но той предлага да се срещнете с друг човек, с когото да тренирате или да се разходите.

„Хората са социални животни“, добавя той. „Взирането в екран на Zoom не е достатъчно.“

#коронавирус #пандемия #офис