Образование по време на пандемия: Решават дали маските в час да станат задължителни

16 ноември 2020, понеделник / 19:15;
Образование по време на пандемия: Решават дали маските в час да станат задължителни

Тази седмица решават дали маските в час да станат задължителни. В момента учениците трябва да носят предпазните средства само в междучасията и при излизане от класната стая.

Заболелите и карантинирани ученици досега са повече от 6000, а карантинираните учители и възпитатели - над 750. В повече от 1000 училища в страната пък няма регистриран нито един случай на COVID-19.

МОН разпрати до училищата три варианта за смесено обучение. Утре те ще бъдат обсъдени на среща между директори и експерти от просветното ведомство. Решението ще влезе в сила на 27-и ноември и ще важи до Коледа. След това ще се решава как да завърши първият срок.

Очакванията са всяко училище да взима само своите решения. Задължително условие е всяко дете да присъства в клас, но без да стават струпвания на големи групи от ученици.

Как ще се случи това и какви са вариантите?

Винаги присъствено в клас ще са учениците от първи клас, а останалите ще учат смесено и у дома. Всяко училище ще има право да избере как да се случи това. И докато идеите все още се обсъждат в МОН, в 51-во училище вече са на хибридна система. 50% от децата в единия пети клас са си вкъщи, а останалите - в класната стая. Редуват се всеки ден. Разделени са четни и нечетни номера.

„Въпреки че едната част сега е тук, а другата е онлайн, все пак опитът е важен. От миналата година имаме начините и методите по които да внесем ред и да наблдаваме класа“, казва учителят Цветелина Кирилова.

Системата за разделение на класовете на две ще позволи в училището да няма струпване на ученици. Моделът ще бъде приложена и при връщането на всички ученици в училище.

Това е възможно, тъй като всяка стая в школото е снабдена с камера, микрофон и телевизор. Те обаче са купени във времето и стойността им е около 200 хил. лева. Затова в 119-то училище избират друг пример.

„Ключовите ученици са тези от първи и пети клас, които на 100% трябва да учат присъствено. За останалите ще разработим график - кога да са приствено и кога да са на дистанционно обучение“, разказва Симеон Ангелов, зам.-директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Идеята е в училище да не са повече от 40-50% от учениците.