Обратно към пълната версия на статията »

К-19 по света: Рекорден брой от над 660 000 нови случаи на Covid-19 по света за денонощие

К-19 по света:  Рекорден брой от над 660 000 нови случаи на Covid-19 по света за денонощие
A A+ A++ A

Световната здравна организация отбеляза рекорден брой нови случаи с коронавирус за едно денонощие - 660 905 .

От началото на пандемията по света, са били регистрирани над 53 милиона заразени. Над милион и 300 хиляди души са починали.

Съединените щати са най-тежко засегнатата  държава. Федералната здравна агенция съобщи за над 155 хиляди нови заразени и 1252 смъртни случая през последното денонощие. С това общият брой на заразените в САЩ надхвърли 10 милиона и 846 хиляди. Смъртните случаи са 245 хиляди. 

Заради растящия брой на новите случаи  с Covid-19 все повече държави по света всеки ден въвеждат нови ограничения и мерки , за да спрат разпространението на вируса.

Масово тестване на населението ще бъде проведено в Австрия, по примера на Словакия. Планът е това да стане към края на карантината, която ще започне утре и ще продължи до 6 декември, съобщи канцлерът Себастиан Курц

Очаква се по-късно днес германският канцлер Ангела Меркел да поиска по-строги ограничения, включително маски във всички училища, по-малки размери на класовете и драстични ограничения на контактите. Така например, децата и младежите да могат да изберат само един конкретен приятел, с когото да се срещат извън учебните часове...

В област Мадрид от днес отпадат ограниченията за мобилност в 10 зони, където през последните 14 дни са отчетени по-малко от средните за страната случаи с коронавирус.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън се постави отново в изолация, след като стана ясно, че е имал среща с депутат, който по-късно е дал положителна проба.

Европейската комисия посочи, че положителните резултати, обявени от американската биотехнологична фирма Moderna за кандидата ѝ за коронавирусна ваксина, са обнадеждаващи и заяви, че блокът работи за подписване на повече сделки за доставки с производители на ваксини.

Европейският комисар под здравеопазването Стела Кириакидис обяви, че единият блок преговаря с компанията Moderna Inc. за закупуване на нейния кандидат за ваксина срещу коронавирус, който показа ефективност от 94,5%.

"Преговорите с компанията продължават. Все още не сме сключили или подписали договор", каза тя пред депутатите в Европейския парламент.

По-рано днес Стела Кириакидис направи изявление в "Туитър", че ЕС "прави всичко възможно, за да осигури безопасни и ефективни ваксини", потвърждавайки, че по-късно тази седмица блокът ще подпише споразумение за осигуряване на до 300 милиона дози ваксини на Pfizer.

Миналата седмица ЕК постигна споразумение с Pfizer и BioNTech за доставката на тяхната потенциална ваксина срещу Covid-19, като това стана часове, след като двете компании обявиха своите позитивни резултати за ефективност на ваксината от над 90%.

Официалното подписване на този договор се очаква по-късно тази седмица.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз ще закупи 400 милиона дози ваксини срещу Covid-19 на компанията CureVac.

Сделката с ваксините на компанията ще бъде официално одобрена от Комисията на 17 ноември.

В края на октомври CureVac съобщи, че разработваната от нея ваксината срещу Covid-19 показва положителни резултати.

Междувременно ЕС също така обяви, че ще закупи от ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech, както и ваксини от AstraZeneca, Johnson & Johnson и Sanofi.

Степента на спазване на препоръките на правителството в Швеция срещу коронавируса е намаляла от пролетта насам и събиранията на публични места ще бъдат вече с лимит 8 човека вместо досегашните 300. Това обяви днес на пресконференция шведският премиер Стефан Льовен, цитиран от Ройтерс.

"Това е нова норма за цялото ни общество", каза той и добави: "Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеки, на канете гости на вечеря. Откажете се".
 



Швеция привлече вниманието на света с необичайния си отговор на коронавирусната пандемия, тъй като не въведе национална карантина, а разчиташе на доброволни мерки

Австрийският парламент взе решение за второ заключване на страната, с което се ограничава целодневното движение, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Новите мерки за пълна карантина, направени по примера на тези, които бяха в сила през пролетта, влизат в сила от утре и ще важат до 6 декември.

В допълнение към заведенията за хранене и хотелите, затварят и магазините, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. Ще работят още банките, пощенските станции, бензиностанциите.

Гражданите ще могат да напускат домовете си, само за да набавят най-необходимите продукти, да помогнат на някого, да отидат на работа, да се разходят по психични и физически причини или да разходят домашен любимец.

Училищата също се затварят, като по-големите ученици минават на дистанционно обучение от вкъщи. 

Китайските власти обявиха днес, че отново са открити следи от коронавируса SARS-CoV-2 в опаковките на вносни замразени продукти, в случая свинско месо от Франция, съобщава местният вестник The Paper.

Случайната проверка на опаковката на пратка свинско месо от Франция, съхранявана в югоизточния град Ксиамен, се оказа положителна след тестване на нуклеинова киселина.

Здравните власти посочиха, че пратката от общо 25 тона е влязла в страната през шанхайското пристанище Янгшан и че месото все още не е достигнало пазара. Властите веднага запечатали и дезинфекцирали мястото за съхранение на пратката.

През последните седмици азиатската държава откри следи от коронавирус в няколко пратки от чужбина на замразени - сред тях от бразилско месо и еквадорски скариди, което накара Пекин да затегне разпоредбите за внос на замразени продукти и техния контрол.

За да бъдат сведени до минимум рисковете, от този понеделник в град Шанхай обявиха, че ще бъде задължително да се подлагат на анализ и дезинфекция всички внесени замразени продукти.

Само през ноември замразените пратки на индийска и индонезийска риба, бразилско месо и други продукти от Германия, Русия и Холандия са дали положителен резултат за коронавирус при инспекции, извършени от Китай.

Според Националната здравна комисия понастоящем континентален Китай има 374 активни инфекции (от които 4 са сериозни) и 548 асимптоматични случая под наблюдение.

Рекордно висок брой на новозаразени с коронавирус отчете руският център за борба с коронавируса – 22 788 души за последното денонощие. Починали са 303 души. Най-много заразени са отчетени в Москва – 6360 души, плюс още 810 в Московска област.

Общият брой на заразените в Русия достигна 1 948 603 пациенти, смъртните случаи от началото на пандемията са 33 489.

Излекуваните от инфекцията са над 1,4 милиона, от тях 13 864 души през последното денонощие.

Шефът на здравното министерство на Руската федерация Михаил Мурашко обяви, че в страната са открити 263 000 легла за пациенти с коронавирус, средно в момента са заети 84% от тях, съобщи ТАСС.

В някои региони заетостта достига 90%.

Германският канцлер Ангела Меркел ще настоява за по-строги мерки, включително носене на маски във всички училища и за всички ученици , по-малки размери на класовете и драстични ограничения на контактите за намаляване на коронавирусните инфекции в Германия, предава AFP

Извън работата или училището контактът между хората също трябва да бъде "ограничен до такива от друго определено домакинство", според предложението на канцеларията на Меркел и което ще бъде предоставено на регионалните лидери на 16-те германски провинции по-късно в понеделник.

Най-голямата икономика в Европа започна нов кръг ограничения през ноември, затваряйки ресторанти, културни обекти и развлекателни заведения, за да ограничи предаването на Covid-19.

Но докато новите случаи достигат плато, дневните цифри все още са твърде високи, за да могат здравните служители да определят веригата на заразяване и по този начин да прекъснат предаването.

Стотици центрове за ваксинация ще бъдат създадени в Германия, за да прилагат новата ваксина срещу коронавирус, гласи съобщение в медиите. Разпределението на милиони дози вероятно ще представлява огромно предизвикателство.

Германските провинции планират да създадат стотици центрове за ваксинация в цялата страна, започвайки през декември, пише вестник „Велт ам зонтаг“. Според него здравните министри на 16-те федерални провинции са изготвили планове за създаване на един до два центъра на административна област - общо стотици центрове, както и наемане на мобилни екипи за ваксинация.

Твърди се, че столицата Берлин планира да създаде шест такива центъра, казва вестникт.

Обсъжда дали големите изложбени зали, повечето от които са извън употреба по предназначението си от началото на пандемията, да станат потенциални пространства за настаняване на някои центрове.

Германските здравни власти се надяват на бързо въвеждане на програмата за масова ваксинация след последните положителни резултати от изпитанията на ваксината на BioNTech, които показаха 90% ефективност.

ЕС вече е подписал сделка с BioNTech и Pfizer за осигуряване на 300 милиона дози, които германските служители планират да започнат да се използват през първите три месеца на 2021 година.

Към правителството обаче се отправят въпроси, доколкото няма план как да се справи със сложната задача за транспортиране на дозите ваксини.

Волфганг Албек, ръководител на фармацевтичната логистична компания Trans-o-flex, заяви пред „Велт ам зонтаг“: "Изискванията към логистичните специалисти са напълно пренебрегнати."

Албек обвини германския министър на здравеопазването Йенс Шпан, че се е отклонил от въпроса, като каза: "Имам впечатлението, че министърът иска да няма нищо общо с важната тема за логистиката на ваксините."

Ваксината, разработена от немската компания BioNTech с помощта на американската фармацевтична фирма Pfizer, представлява особено предизвикателство пред логистичните вериги, тъй като трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса по Целзий.

Водещи вирусолози предупредиха за важността на доброто планиране на програмата за ваксинация, като заявиха, че ваксинацията на цялото германско население може да се проточи до 2022 г.

#коронавирус #Германия #Русия