Обратно към пълната версия на статията »

Детските за догодина докараха ново напрежение в управляващата коалиция

Детските за догодина докараха ново напрежение в управляващата коалиция
Булфото
A A+ A++ A

Обрат при социалните помощи за всяко дете. Управляващите се отказаха от идеята да няма подоходен критерий за семейните помощи за отглеждане на дете. От ГЕРБ внесоха в последния момент промени в Закона за държавния бюджет, с които се връща доходния тест за детските надбавки, предаде Нова ТВ.

Новите текстове предвиждат увеличаване на прага за отпускане, както и по-високи помощи. Но те няма да бъдат за всяко дете, както премиерът Бойко Борисов многократно обяви още преди представянето на бюджета за догодина.

В мотивите на промените от ГЕРБ са записали, че спестените пари от връщането на подоходния критерий ще отидат за по-високи заплати за полицаите и за лекарите в условията на коронакризата.

И още - че помощта за всяко дете е срещнала  – „неодобрение при широкото обществено обсъждане”, мярката не е фокусирана към семействата с най-ниски доходи, а представителите на семействата с по-високи доходи я определят като обида към тях”.

Така помощ за отглеждането на дете ще могат да получават само семействата с по-нисък от 510 лева средномесечен доход на член от семейството. а 80 % от  помощта ще отиде при семействата с по-ниски от 650 лева доходи на човек.

В позиция до медиите от коалиционният партньор ВМРО заявява категорично, че според тях всяко дете в България трябва да получава детски надбавки. От партията ще настояват подоходният критерий за помощта да отпадне.

Ето какво написа по този повод депутатът от ВМРО Искрен Веселинов във Facebook:

Не мога да се начудя на начина на мислене на някои хора в ГЕРБ! Едно от най-смислените неща в проекта за бюджет 2021 г. беше именно отпадане на подоходния критерий за т.нар. „детски надбавки“. Не че сумата е голяма и ще реши проблемите на българските деца, но е знак от страна на държавата, че мисли за всички, а не само за децата на маргиналните групи и на тези, които крият доходи. Дразнеща несправедливост, въведена от НДСВ, крепена от БСП, а сега и от ГЕРБ. Още по-перверзно е да се противопоставят детските на полицаи и лекари! Категорично не подкрепяме подхода и ще гласуваме срещу него в залата на НС. ВМРО от години смята, че ВСЯКО българско дете трябва да получава държавна подкрепа. Пътищата са два: т.нар. детски надбавки и семейното подоходно облагане. Буквално в последните минути на вчерашния ден успях да внеса в деловодството на НС предложение по първия вариант за пълната отмяна на член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който въвежда подоходния критерий. Вторият вариант ще разработим и предложим в заседанието на Комисията по бюджет и финанси – за всяко дете родителят да може да намалява данъчната си основа с по 4000 лв. годишно. Т.е. да остават поне 400 лв. за нуждите по отглеждането му. Надявам се разумът в парламентарната зала да надделее!

#ГЕРБ #ВМРО #детски #2021 година #Искрен Веселинов #обрат #подоходен критерий