Обратно към пълната версия на статията »

Проучване: 20% от пациентите, които се възстановяват от COVID, са диагностицирани с психични заболявания в рамките на 90 дни

Проучване: 20% от пациентите, които се възстановяват от COVID, са диагностицирани с психични заболявания в рамките на 90 дни
A A+ A++ A

Ново изследване показва, че 1 на 5 души, които са се заразили и са се възстановили от коронавируса, са били диагностицирани с психично заболяване в рамките на три месеца след това.

Според проучване, публикувано в понеделник в The Lancet  , учените проследили 62,354 пациенти, които са били диагностицирани с коронавирус между 20 януари и 1 август и е установено, че 20 на сто са били диагностицирани с психично разстройство, деменция, тревожност или безсъние в 14 до 90 дни след положително тестване за коронавирус.

„Оцелелите от COVID-19 изглежда са изложени на повишен риск от психиатрични последствия и психиатричната диагноза “, гласи част от заключението на изследването. „Макар и предварителни, нашите констатации имат отражение върху клиничните услуги и са необходими перспективни проучвания“.

В Съединените щати има повече от 10,3 милиона потвърдени случая на COVID-19 (и 240 241 смъртни случая) към сряда сутринта, според данни, събрани от The New York Times .

 

"Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации ... показват, че това е вероятно", каза Пол Харисън, един от авторите на изследването,. „[Здравните] служби трябва да са готови да предоставят грижи, особено след като резултатите ни вероятно ще бъдат подценени.“

Изследователите също съобщават, че тези, които вече са били диагностицирани с психиатрично разстройство през годината преди началото на пандемията, са имали 65% повишен риск от заразяване с COVID.

„Този ​​риск не зависи от известните рискови фактори за физическото здраве за COVID-19, но не можем да изключим възможни остатъчни смущения от социално-икономически фактори“, отбелязват авторите.

 

#коронавирус #депресия