Обратно към пълната версия на статията »

Защо коронавирусът е такава заплаха за човечеството?

Защо коронавирусът е такава заплаха за човечеството?
A A+ A++ A

Един вирус спря живота, такъв, какъвто го познаваме, за неопределено време.

И преди сме се сблъсквали с вирусни заплахи, включително пандемии, но светът не спира за всяка нова инфекция или сезонен грип.

И така, какво представлява този коронавирус? Кои са странностите на биологията му, които представляват уникална заплаха за нашите тела и живота ни?

В ранните стадии на инфекция вирусът е в състояние да заблуди тялото.

Коронавирусът може да се разраства в белите ни дробове и дихателните пътища и въпреки това имунната ни система смята, че всичко е наред.

„Този ​​вирус е брилянтен, позволява ви да сте носител,но да се чувствате напълно добре“, казва проф. Пол Ленер от университета в Кеймбридж.

Клетките на нашето тяло започват да отделят химикали - наречени интерферони - след като бъдат заразени и това е предупредителен сигнал за останалата част от тялото и имунната система.

Но коронавирусът има "невероятна способност" да изключи това химично предупреждение, казва проф. Ленер, "прави го толкова добре, че дори не знаете, че сте болен".

Той казва, че когато погледнете заразените клетки в лабораторията, не можете да разберете, че са заразени и въпреки това тестовете показват, че КОВИД е в тях и това е само една от „картите-жокери“, които той има.

Количеството на вируса в тялото ни достига пика си в деня преди да започнем да се разболяваме.

Но отнема поне седмица, преди Covid да прогресира до степен, в която хората се нуждаят от болнично лечение.

"Това е наистина брилянтна еволюционна тактика - не си лягате, а излизате и си прекарвате добре, но в същото време вирусните клетки се развиват във вашия организъм", казва проф. Ленер.

Така че вирусът е като опасен шофьор, бягащ от местопроизшествието - той е преминал към следващата жертва много преди да разберем, че сме носители.

Това е огромен контраст с оригиналния сарс-коронавирус през 2002 г. Това бяха най-инфекциозните дни, след като хората се разболяха, така че бяха лесни за изолиране.

Телата ни са неподготвени, зашото това е напълно нов вид заболяване.

Помните ли последната пандемия? През 2009 г. имаше огромни страхове за H1N1 , известен още като свински грип.

Оказа се обаче, че не е толкова смъртоносно, колкото се очакваше, защото възрастните хора вече имаха известна защита . Новият щам беше достатъчно подобен на някои, които са срещани в миналото.

Има четири други човешки коронавируса, които причиняват симптоми на обикновена настинка.

Проф. Трейси Хюсел от Университета в Манчестър каза: "НО КОВИД-19 е нов, така че не смятаме, че имаме предишен имунитет за него."

Тази липса на предварителна защита е сравнима с тази, когато европейците донесоха шарката със себе си в Новия свят , със смъртоносни последици.

Изграждането на имунна защита от нулата е реален проблем за възрастните хора, тъй като имунната им система е бавна.

Да се ​​научим да се борим с нова инфекция включва много проби и грешки от имунната система.

Но в по-напреднала възраст ние произвеждаме по-малко разнообразен набор от Т-клетки - основен компонент на имунната система - така че е по-трудно да се намерят такива, които могат да ни защитят от него.

Той прави странни и неочаквани неща с тялото
Covid започва като белодробно заболяване (дори там прави странни и необичайни неща) и може да повлияе на цялото тяло.

Проф. Мауро Джака от Лондонския кралски колеж казва, че много аспекти на Covid са "уникални" за болестта, всъщност "тя е различна от всяка друга често срещана вирусна инфекция".

Той казва, че вирусът не само убива белодробните клетки, но и корумпира тях. Клетките са се сливат в масивни и неправилно функциониращи такива - наречени синцитий - които сякаш се залепват.

И проф. Giacca казва, че можете да имате „пълна регенерация“ на белите дробове след тежък грип, но „това не се случва“ с Covid.

"Това е доста особена инфекция", каза той.

Съсирването на химикалите в кръвта е "200%, 300%, 400% по-високо" от нормалното при някои пациенти с Covid, казва проф. Бевърли Хънт от King's College London.

Тя каза пред Inside Health : „Съвсем честно, за дългата си кариера никога не съм виждала никоя група пациенти с толкова съсирена кръв“.

Тези ефекти върху цялото тяло могат да се дължат на клетъчната врата, през която вирусът се разхожда, за да зарази нашите клетки - наречен ACE2 рецептор. Намира се в цялото тяло, включително в кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците, както и в белите дробове.

Вирусът може да причини възпаление при някои пациенти, карайки имунната система да се преумори, с вредни последици за останалата част от тялото.

И ние сме по-дебели, отколкото би трябвало да бъдем
Covid е по-плашещ, ако сте със затлъстяване, тъй като щедрата талия увеличава риска от нужда от интензивно лечение или смърт.

Това е необичайно.

"Много силната му връзка със затлъстяването е нещо, което не сме виждали при други вирусни инфекции. При други белодробни заболявания хората със затлъстяване често се справят по-добре, отколкото по-зле", каза проф. Стивън О'Рахили от университета в Кеймбридж.

"Изглежда доста специфично [за Covid], това вероятно се случва при пандемичен грип, но не и при обикновен грип."

Мазнините в тялото, в органи като черния дроб, причиняват метаболитни нарушения, които изглежда се комбинират лошо с коронавирус.

Затлъстелите пациенти са по-склонни да имат по-високи нива на възпаление в организма , които могат да доведат до съсирване и кетален край.

#коронавирус #човечество