Обратно към пълната версия на статията »

Проучванията показват, че работниците в хранителни магазини са с повишен риск от инфекция с COVID-19

Проучванията показват, че работниците в хранителни магазини са с повишен риск от инфекция с COVID-19
A A+ A++ A

Служителите на хранителни магазини, особено онези, които работят с клиенти, са пет пъти по-склонни да дадат положителен тест за COVID-19 в сравнение с техните колеги на други позиции, предполага първото по рода си проучване. 

Констатациите от проучването са публикувани в списанието Occupational & Environmental Medicine. Нещо повече, сред тези с положителен резултат, трима от четирима нямат симптоми, което предполага, че тези ключови работници могат да бъдат развъдник на инфекцията, казват изследователите.

Публикуваното изследване, фокусирано върху основните / ключови работници, се фокусира до голяма степен върху здравните работници. За да се опитат да отстранят тази празнина в знанията и да разберат как COVID-19 е повлиял на здравето и благосъстоянието на други ключови работници, изследователите са проучили 104 служители на един хранителен магазин в Бостън, Масачузетс.

Всеки служител бил тестван за SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за инфекцията с COVID-19, през май тази година като част от задължителна политика за тестване в Бостън.

Но преди да го направят, те попълнили подробни въпросници за начина си на живот; медицинска история; История на заетостта; работни модели и роля в магазина; пътуване до и от работа; и защитните мерки, които са успели да предприемат срещу инфекция по време на работа.

Те също били помолени да предоставят информация за COVID-19, включително всички симптоми на всеки с потвърдена SARS-CoV-2 през последните 14 дни. Информация за психичното здраве била получена от два валидирани въпросника за депресия и тревожност: PHQ-9 и GAD-7.

Всеки пети (21 от 104) работник е бил положителен за ТОРС-CoV-2, което показва разпространение от 20% към този момент. Това е значително по-високо от разпространението на инфекцията в местната общност по това време: 0,9-1,3%.

Три от четири от тези с положителен тест (76%) нямат симптоми. А от тези с положителни тестове, повечето (91 на сто) са имали досег с клиентите, в сравнение с 59 на сто от тези с отрицателен резултат.

Работниците в ролите, ориентирани към клиентите, са били пет пъти по-склонни да получат положителни резултати от своите колеги в други типове роли, след като са взели предвид потенциално влиятелни фактори, като разпространението на SARS-CoV-2, където са живели.

Деветдесет и девет служители попълнили въпросниците за психичното здраве: 24 работници съобщили за поне леко безпокойство. Само половината (46 на сто) от тях заявили, че могат да практикуват социално дистанциране на работното си място, докато повечето (76 на сто) от тези, които не се тревожат

Осем служители били счетени за леко депресирани от отговорите на въпросника. Те са по-малко склонни да практикуват социално дистанциране на работното си място и по-вероятно да пътуват до и от работа в обществения транспорт или споделени пътувания в сравнение с тези, които не са в депресия

Тези, които могат да ходят пеша, с колело или със собствена кола, са с 90% по-малко склонни да съобщават за депресивни симптоми.

Това е малко наблюдателно проучване на работници в един магазин в един град в даден момент, което разчита на субективни доклади и като такова не може да установи причина, предупреждават изследователите.

Въпреки това, те казват: "Това е първото проучване, което демонстрира значителната асимптоматична честота на инфекции, рискове от експозиция и свързано психологическо неразположение на основните работници в магазините по време на пандемията."

И те посочват: „След като основните работници са заразени с SARS-CoV-2, те могат да станат основен източник на зарзата в районите, е който работят“

 

#хранителен магазин #коронавирус