Обратно към пълната версия на статията »

COVID-19 затвори Великотърновския и Русенския университет

COVID-19 затвори Великотърновския и Русенския университет
A A+ A++ A

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ минава на онлайн обучение до 8 ноември.

Това стана със заповед на ректора Христо Бонджолов. Тя е издадена във връзка с усложнената обстановка и увеличнието на случаите на коронавирус.

Заповедта влиза в сила от 27 октомври до 8 ноември:

1. Всички студенти и специализанти от Великотърновския университет, Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен да преминат към електронно обучение (с отдалечен достъп) чрез използването на MS Teams, Zoom, Google Meet и Webex при запазване на седмичното разписание.

2. Провеждането на изпитите да се осъществява електронно (с отдалечен достъп) съгласно изискванията на Правилника за организация и провеждане на електронно (с отдалечен достъп) обучение, полагане на изпити и видеоконферентна защита на дипломни работи във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, приет с решение на АС № 10/27.07.2020 г., като всеки преподавател своевременно публикува информация в електронната система Е-преподавател.

3. Преподавателите се задължават да обезпечат съответния хорариум по учебните дисциплини за зимния семестър на учебната 2020-2021 г. с електронни средства за обучението на студентите и специализантите съгласно Правилника, посочен в т. 2 от заповедта.

4. Процедурите за заемане на академични длъжности и публичните защити на дисертационни трудове да се провеждат онлайн.

5. Събитията, планирани в посочения период, да се провеждат в електронна среда, а ако това е невъзможно, да бъдат отложени.

6. Всички административни сгради на Великотърновския университет, на Филиала във Враца и на Педагогическия колеж в Плевен да продължат работа с установеното работно време при спазване на изискванията за физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски на лицето или шлемове.

И Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще премине на онлайн обучение за две седмици, съобщи ректорът на висшето учебно заведение чл.-кор. проф. Христо Белоев, като се позова и на препоръките на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов в тази посока.

От разстояние в електронна среда ще преминават всички учебни занятия в университета от 26 октомври до 8 ноември. До този момент това важеше само близо 1500 студенти от факултет „Бизнес и мениджмънт“, като мярката беше превантивна, за да се избегне струпването на много хора на едно място.

„Обстановката в страната се усложнява. В Русе и Разград положението също е тревожно и предстои да бъде обявен „червен“ код. В няколко последователни разговора днес с директора на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова изяснихме ситуацията в Русе и региона и необходимостта от преминаване в онлайн обучение за две седмици“, коментира в профила си във Фейсбук проф. Белоев.

Той уточни, че заповедта за преминаване на Русенския университет в онлайн обучение за две седмици предстои да бъде издадена в утрешния ден.

Университетът за национално и световно стопанство също премина изцяло на онлайн обучение. Целта е да се предпазят студентите, преподавателите и администрацията от коронавируса. Това става ясно от заповед на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

"Присъствените учебни занятия в Университета за национално и световно стопанство ще бъдат преустановени считано от 21.10 до 27.10 включително", става ясно от документа.

В учебната сграда ще се влиза само през главния вход, а останалите входове ще се използват единствено при извънредни ситуации. Достъпът на студенти и външни лица се забранява.

#коронавирус #университет