Шефът на кабинета на Тръмп призна: САЩ не може да контролира пандемията

26 октомври 2020, понеделник / 17:00;
Шефът на кабинета на Тръмп призна: САЩ не може да контролира пандемията

Старши помощникът на президента Доналд Тръмп призна, че САЩ "няма контрол над пандемията".

Вместо това началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус заяви, че Covid-19 може да бъде победен само от неща като ваксини и лекарство.

Неговите забележки идват, след като случаите на коронавирус се увеличиха в САЩ, девет дни преди президентските избори.

Демократичният претендент за президент Джо Байдън заяви, че Белият дом развява "бялото знаме на поражението".

Той добави, че коментарите на г-н Медоус показват, че администрацията на Тръмп "се е отказала от основния си дълг да защитава американския народ".

В интервю за CNN г-н Медоус заяви, че контролът върху вируса не е реалистична цел, защото "той е заразен точно колкото грип".

Около 225 000 американци са починали от началото на пандемията, най-високата цифра от всички държави.

САЩ регистрираха 83 718 нови случая на Covid-19 в събота, според университета "Джон Хопкинс", малко по-малко от рекордните 83 757, съобщени в петък. Преди това най-голям брой регистрирани инфекции за един ден е 77 362 на 16 юли

Тръмп, който проведе кампания в Северна Каролина, Охайо и Уисконсин в събота, трябва да се появи на два митинга в Пенсилвания в понеделник, преди да се отправи към Мичиган, Уисконсин и Небраска във вторник

Вицепрезидентът Майк Пенс продължи кампанията си, въпреки че беше в тесен контакт с Марк Шорт, негов началник на кабинета, който се оказа положително за Covid-19.

Пенс и съпругата му са получили отрицателни резултати в неделя, съобщиха от офиса му.

В медиите се казва, че съветникът на Пенс Марти Обст и поне още двама служители също са положителни. Случаите повдигнаха нови въпроси относно защитата от Covid-19 на Белия дом, три седмици след като президентът Тръмп беше приет в болница с вируса.

Междувременно Джо Байдън се очаква да остане в родния си щат Делауеър в понеделник. 

Обръщайки се към поддръжниците си в Ню Хемпшир в неделя, президентът Тръмп повтори твърдението си, че САЩ се движат сравнително добре в пандемията, въпреки регистрирания рекорден брой инфекции и нарастването на приема в болница.

"Приближаваме се, заобикаляме завоя, имаме ваксините, имаме всичко. Дори и без ваксините, ние заобикаляме завоя", каза президентът на привържениците си, много от тях не носеха маски за лице и не спазваха социално дистанциране.

Все още никоя ваксина не е завършила клинични изпитвания.

В интервю за 60-минутната програма на CBS, излъчено в неделя, г-н Байдън каза, че президентът Тръмп все още има шанс да спечели изборите, въпреки че президентът го изостава средно с осем точки в националните анкети.

Той също така обвини президента, че се опитва да делегитимира изборите, като постави под съмнение целостта на бюлетините за изпращане по пощата.

През последните дни г-н Тръмп прехвърча между ключови щатове. Преднината на Байдън е много малка в няколко от тези щати, които буквално ще решат изборите.

Как влияе коронавирусът на изборите?

Избухването на коронавирус в Америка се превърна в ключово политическо бойно поле преди изборите на 3 ноември и допринесе за нарастване на хората,които ще гласуват по пощата.

Вече са подадени около 59 милиона бюлетини, рекордна цифра, до голяма степен стимулирана от пандемията.

Говорейки пред Би Би Си в неделя, най-добрият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи каза, че ваксина Covid-19 може да се предлага в САЩ преди края на годината, ако се окаже, че е "безопасна и ефективна", но че първите дози ще отидат при хората по приоритет.

Той каза, че ще отнеме "няколко месеца", преди ваксината да бъде по-широко достъпна.