Вечерен час и нови ограничения в редица градове у нас (ОБНОВЕНА)

20 октомври 2020, вторник / 16:30;
Вечерен час и нови ограничения в редица градове у нас (ОБНОВЕНА)

Забраниха груповите празненства в Гоце Делчев

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в община Гоце Делчев и област Благоевград и увеличения брой на жителите на общината диагностицирани с коронавирусна инфекция, запълнения капацитет на отделенията в МБАЛ "Иван Скендеров" с пациенти с коронавирус, кметът Владимир Москов издаде специална заповед за нови ограничения, която влиза в сила от утре.

На територия на община Гоце Делчев за срок от 14 дни, считано от 00.00 ч. на 21.10.2020 г. се спира провеждането на групови празненства на закрито (в т.ч. сватби, годежи, кръщенета и други). Сключването на граждански бракове ще става в присъствието на длъжностно лице по гражданско състояние, встъпващите в брак, техните свидетели, фотограф и гости в залата до 10 души, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, както и всички противоепидемични мерки.

Забранява се излизането на непълнолетни лица за времето от 21.00 ч. до 06.30 ч. без основателна причина – посещение на личен лекар, лечебно заведение, аптека и магазин за хранителни стоки. Вече ще се ползва маска за лице или друго средство, покриващо носа на открити обществени места пред търговски обекти, банкомати, заведения за бързо хранене и др.

Община Ловеч въвежда вечерен час 

Община Ловеч въвежда вечерен час за непълнолетните лица като част от мерките за спиране разпространението на коронавируса. От днес деца под 18 години няма да бъдат допускани на обществени места след 22.00 часа без придружител. Решението е било взето на заседание на Общинския оперативен щаб, съобщават от общинската администрация.  Причината за по-строгите мерки е повишеният брой на положителни случаи на заболели и контактни лица

Пловдив обяви, че връща част от по-строгите мерки срещу коронавируса

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 по места. След заседания на регионалните оперативни щабове властите в София и Пловдив издадоха нови заповеди.

Кметът на столицата нареди да бъде засилен контролът в търговските центрове и градския транспорт, а в Пловдив въведоха ограничение до 100 души в моловете и големите магазини. На открито трябва да се спазва и задължителна дистанция от 2 метра.

На този фон, големите болници у нас изчерпаха капацитета си за пациенти с COVID-19, а всеки четвърти българин, изследван за коронавирус през последното денонощие е дал положителна проба.

Процентът на положителните проби спрямо направените тестове се вдигна двойно за няколко дни. Ако миналата седмица беше около 12%, то вече достигнахме 25%. Голям е и броят на приетите в  болници. Там в момента се лекуват 1500 души, като за интензивно лечение  са приети- 74 души. От големите лечебни заведения у нас вече сигнализираха, че капацитетът им се изчерпва.Само за последната седмица броят на пациентите с COVID-19 в „Пирогов” са двойно повече, съобщи  директорът проф. Асен Балтов.

„Бяха 34, в момента са 68. Четирима са в реанимация в тежко състояние, интубирани”, заяви проф. Балтов.

С това капацитетът за пациенти с коронавирус в болницата е изчерпан. В същото положение са и останалите големи болници в София – „Военно медицинска академия”, „Св. Анна” и „Александровска”.

„Всичко е въпрос на реорганизация. Не може да имаш болница със 700 легла и само 10 да са за коронавирус”, смята проф. Балтов.

Здравният министър обаче е на друго мнение.

„Нямаме към този момент притеснение за недостиг на легла. Имаме притеснение за медиците”, каза проф. Костадин Ангелов.

Той за пореден път обяви, че към този момент няма нужда от допълнителни мерки, но призивът да не се пътува в района на Благоевград- остава.

„Масови проверки навсякъде, при всички публични места, нощни заведения, градски транспорт. Считам, че ако това се случи в рамките на 2-3 седмици тези числа ще бъдат променени и аз ще съм първият, който ще каже да се пътува”, заяви проф. Ангелов.

В същото време, по места- кризисните щабове взеха нещата в свой ръце. От днес в Пловдив се връща пропускателния режим в големите магазини.

„Ще се върнем, както бяха старите мерки - да влизат по по-малко, да изчакват отвън”, обяви кметът Здравко Димитров.

А за да ограничат заразата, в Бургас осигуриха бързи тестове за ученици със симптоми.

„Ако тестът покаже положителен резултат за COVID , ще бъде насочен към специализирана лаборатория за извършване на PCR тест,за да бъде потвърдена диагнозата до 100%”, обясни Мария Динкова от Община Бургас.

Сериозна остава ситуацията и в Сливен. 

„Имаме концентриране на голям брой заразени, макар и голяма част от тях да са концентрирани в „ Качулка”, заяви кметът Стефан Радев.

А експерти за първи път публично изразиха съмнение, че COVID-19 не е просто вирус.

„Категорично не е прост грип, за мен е един вирус, който, може би, виждаме, че не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента и за мен това е един ще го нарека тунингован вирус. Създаден в лаборатория”, коментира проф. Балтов.

УНСС минава на онлайн обучение заради епидемията


Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) преминава изцяло на онлайн обучение от утре. Целта е да се предпазят студентите, преподавателите и администрацията от коронавируса. Това става ясно от заповед на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

"Присъствените учебни занятия в Университета за национално и световно стопанство ще бъдат преустановени считано от 21.10 до 27.10 включително", става ясно от документа.