Блокада на изхода на София към „Тракия“, горублянци заплащват да е всяка неделя

18 октомври 2020, неделя / 18:27;
Блокада на изхода на София към „Тракия“, горублянци заплащват да е всяка неделя
Facebook/Горубляне

Жители на столичния квартал „Горубляне“ подновиха протестите и днес отново блокираха булевард „Цариградско шосе“ на изхода на София, съобщава БГНЕС.

Намерението им е протестната акция да стане ежеседмична, а движението на натоварената пътна артерия да бъде блокирано в знак на протест всяка неделя, докато исканията им не бъдат изпълнени. Част от тях са за изграждане на велоалея и тротоар по протежението на булевард „Самоковско шосе“ до Южната дъга на Околовръстното шосе, както и изграждане на детска площадка в квартала.

Жителите на квартала настояват и за премахването на принудителното отчуждаване на имоти частна собственост за т. нар. зелена система

„Спрете да крадете от нас!“ – гласеше днес един от плакатите на протестиращите.

„Протестът е с голямата предистория за незаконно иззетите земи на горубци, на цялото горублянско землище и смешното обезщетяване на квадратен метър. Пределно ясно е след това как се продава, застроява и т.н. Взимат земи и казват на хората, че това вече не е тяхно. Без значение дали човек иска да го даде на детето си, на внука си, да строи там или нещо друго. Оправяйте се, ходете се завирайте в панелките, това ни казват и за това е протестът“, разказа за БГНЕС една от протестиращите жени, жителка на квартала.

„Ако ще изкупуват земи, това да става на реални цени. Ако ще правят заменки, не на горубци да ги заменят с имоти от другия край на София, след „Люлин“. Не е нормално човек да се премести на 30 километра. Ако отворите интернет, ще видите кои са родовете, някога основали Горубляне. Те и сега са си тук. За това протестираме, защото се краде. Най-апетитните земи в момента са на Горубци. Крадат ги за измислените паркове, за които нямат пари“, смята тя.

Протестът е обявен с продължителност до 20:00 часа тази вечер.