Обратно към пълната версия на статията »

Актът на Борисов, за неносене на маска, ще бъде платен от бюджета на правителството

Актът на Борисов, за неносене на маска, ще бъде платен от бюджета на правителството
A A+ A++ A

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч ще наложи на администрацията на Министерския съвет (МС) глоба от 1000 лв. заради посещението на премиера Бойко Борисов без маска в храм в града. Това съобщи пред "Дневник" директорът на регионалната инспекция д-р Анета Винева.

На 28 септември в новия храм "Св.Св. Кирил и Методий" премиерът отново престъпи наложеното със заповед на здравния министър задължение за покриване на носа и устата на публични места на закрито в България. Глобата обаче не е за него лично, а аргументът на шефа на здравната инспекция - че отговорността е на организатора на посещението, който е допуснал да има нарушители.

"В сряда (14 октомври) окончателно оформих наказателното постановление, предявила съм имуществена санкция в размер на 1000 лв., като преценката ми за глобата е основана на факта, че в църквата без маска са повече от един представители на МС. Това е видно и от кадрите в храма", каза пред изданието Винева.

На една от снимките, разпространени от правителствената пресслужба на 28 септември, до премиера е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който има маска, но тя не закрива носа и устата му.

Актът на РЗИ-Ловеч за установено административно нарушение е съставен на администрацията на Министерския съвет (към юридическо лице) в качеството й на организатор на посещението на Борисов в Ловеч. Глобата за такова нарушение е между 500 и 2000 лв., разясни пред "Дневник" директорът на инспекцията. Така глобата няма да бъде платена от джоба на министър-председателя, а от бюджета на правителството или иначе казано - от парите на народа.

Борисов беше на посещение в храма по покана на Ловчанския митрополит Гавраил, за да получи ордена на Светите Новоселски мъченици на митрополията. Според изпратеното тогава от правителствената пресслужба съобщение отличието е връчено заради помощта на правителството за изграждането на новия катедрален храм и заради решението да не затваря храмовете за Великден, въпреки извънредното положение. Организатор и домакин на събитието е била Ловчанската митрополия, потвърди пред изданието секретарят й Христо Николов.

Въпреки това, според Анета Винева, отговорността е на правителствената администрация, тъй като тя стояла зад цялото посещение, част от което е била церемонията. Според Закона за държавния протокол Дирекция "Държавен протокол" заедно с Националната служба за охрана (НСО) организира или съгласува с организаторите участието на представители на министър-председателя и представители на МС в събития.

В отговор на въпрос Винева уточни, че митрополията не подлежи на санкция за случилото се, включително и за това, че свещенослужителите също са с открити лица в църквата. Тя се позова на указанията на Светия синод, според които те не са задължени да носят маски в храмовете, а само миряните.

Актът е изпратен от РЗИ-Ловеч на 2 октомври с куриер, депозиран в МС на 6-ти и върнат в здравната инспекция на 8 октомври. След като са оценени всички обстоятелства около нарушението и след като е изчакан тридневният срок от подписването, в който нарушителят може да направи писмени възражения по него, на 14 октовмври е издадено наказателното постановление.


"Администрацията на МС няма възражения по акта и при спазване на законоустановените срокове ще получи наказателно постановление, в което ще бъде определено конкретното административно наказание", коментираха пред "Дневник" от пресслужбата на кабинета. Оттам уточниха, че до момента правителствената администрация не е глобявана за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Борисов вече би трябвало да има една наложена глоба за нарушение на забраната - заради посещението си в Рилския манастир на 23 юни, когато той, регионалният министър Петя Аврамова и придружителите им влязоха църквата отново без предпазни маски. Единствените спазили правилата бяха охранителите от НСО.

Министерството на здравеопазването реагира със светкавично съобщение до медиите, в което се казваше: "На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в църквата, ще бъдат връчени актове на административно нарушение заради неспазването на противоепидемичните мерки и в частност за нарушаване заповедта на здравния министър, с която от днес на закрити обществени места е задължително носенето на защитна маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата".

Малко по-късно bTV цитира пресслужбата на министерството да уточнява, че глобата ще бъде 300 лв. Това е най-ниската санкция за физическо лице по закон, което означава, че РЗИ-Кюстендил, за разлика от РЗИ-Ловеч, е преценило да санкционира Борисов в лично качество.

Ден по-късно в излъчвана пряко фейсбук профила му инспекция на тунел "Железница" той се оплака, че ще трябва да плати: "Вече ми омръзна̀ да плащам. Не стига, че работѝхме месеци наред без заплата, ами сега и глоби", възмути се премиерът, намеквайки за приетото по идея на ГЕРБ рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 1 aприл дo крaя нa извънрeднoтo пoлoжeниe (13 май) дeпутaтитe, миниcтритe и други виcши чинoвници дa рaбoтят бeз зaплaти.

Две седмици по-късно Борисов обясни на пресконференция, че бил глобен, защото се навел да целуне икона, въпреки че на видеокадрите от посещението ясно се вижда, че е с открито лице през цялото време в църквата.