Обратно към пълната версия на статията »

Общежитие за всички тази година в Софийския университет

Общежитие за всички тази година в Софийския университет
Ректорът на Алма матер откри обновената библиотека „Филологии“ в Ректората на университета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да има недостиг на места в студентските общежития през новата учебна година, съобщи ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

По думите му заради субсидията, която получават, няма как да правят по-сериозни ремонти освен козметични, предаде Дарик радио.

Иван Илчев обясни, че между 300 и 500 места в университета са останали незаети, но те предварително са били завишени.

„Всички декани подават по-висока бройка, защото са обвързани от тази идиотска система на финансиране на висшето образование, което ги финансира на калпак студентите – т.е., ако имаш повече студенти, ще имаш повече пари, на което ние въобще не държим. Предпочитам да имаме четирима интелигентни студенти, отколкото 40 глупави. Но хората трябва да ядат, трябва да получават заплати“, обясни Илчев.

Ректорът на Алма матер откри обновената библиотека „Филологии“, чийто ремонт е на стойност 2.8 млн. лева.

„Сега, когато се откри възможността да кандидатстваме за реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност, ние се колебаехме за какъв обект да кандидатстваме. Не кандидатствахме за спортна зала, спортът е много важен, но както виждате, други хора правят спортни зали. Струва ни се, че основният дълг на един университет е да прави библиотеки“, каза още той.

Илчев допълни, че преди 5 години са изготвили проект на изцяло нов корпус за библиотека, но икономическата криза е причината на този етап да не се работи.

#студентски общежития #Софийския университет #проф. Иван Илчев #ректор на СУ #Алма матер