Обратно към пълната версия на статията »

Брисов: Американци ще строят 7 блок на АЕЦ Козлодуй (ВИДЕО)

Брисов: Американци ще строят 7 блок на АЕЦ Козлодуй (ВИДЕО)
A A+ A++ A

7 блок на АЕЦ Козлодуй ще има. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Козлодуй. Видеото беше публикувано на фейсбук страницата му. 

Реакторът ще е американски, уточни Борисов, като посочи, че ще е със съвсем различна технология. 

Той е придружен от министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

„Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“, от февруари месец, вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100 % диверсификация така, както направихме с газта“, коментира министър-председателят.

„Разработваме система за малки модулни централи, които още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях, но това ще е някъде 2027 година живот и здраве. Към момента стартираме, и на Министерски съвет ще вземем решение, за да може хората в Козлодуй, в централата, специалистите, всичко, което имаме като изграден капацитет, да продължи да работи“, допълни Бойко Борисов.

Очаквайте подробности!

#АЕЦ Козлодуй #Борисов