Обратно към пълната версия на статията »

Депутати, полицаи и банкери се сбогуваха с ген. Гоцев

Депутати, полицаи и банкери се сбогуваха с ген. Гоцев
A A+ A++ A

Бивш шеф на ДАНС, депутати, полицаи и банкери бяха на поклонението на ген. Любен Гоцев. Той издъхна в дома си на 90-годишна възраст миналата седмица. 

Ген. Любен Гоцев беше политически и държавен деец, дипломат и разузнавач от кариерата. Преди промените в България Любен Гоцев е заместник- началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Член е на БКП, а след това и на БСП.

Ген. Гоцев оглавява предизборния щаб на БСП на първите демократични избори за Велико Народно събрание през 1990 г. и е избран за депутат. Той е заместник-външен министър от 1982 до 1989 година, а след демократичните промени за няколко месеца и външен министър във второто правителство на премиера Андрей Луканов. За кратко е и посланик в Нидерландия.

В десетилетията, след края на политическата му кариера, името на Гоцев беше свързвано с компания от бивши разузнавачи, нашумели бизнесмени и политици, които често се събираха в софийския ресторант "Монтерей". Любен Гоцев беше сочен за неформалния лидер на този кръг от хора, сред които бизнесменът и един от създателите на групировката СИК, Младен Михалев – Маджо и друг външен министър от недалечното минало - Виктор Вълков. Смесицата от хора на бившите специални служби, настоящи политици и представители на едрия бизнес създаде на кръга "Монтерей" слава на хора, които дърпат конците в политиката и икономиката на страната от масата и белите покривки. За NOVA преди няколко години Виктор Вълков коментира, че силата на този кръг е силно преувеличена.

#ген. Любен Гоцев