Обратно към пълната версия на статията »

Половината население на Нагорни Карабах напусна домовете си, жертвите на войната станаха 320

Половината население на Нагорни Карабах напусна домовете си, жертвите на войната станаха 320
БГНЕС
A A+ A++ A

320 са вече жертвите сред военните в Нагорни Карабах, откакто се подновиха боевете между силите на Армения и Азербайджан. Кореспондент на Франс прес съобщи, че столицата на отцепилия се район - Степанакерт, е била подложена на тежък обстрел от азерската армия през изминалата нощ и тази сутрин, предаде БГНЕС.

Почти на всеки час през нощта в Степанакерт сирените излъчваха сигналите за тревога. Градът беше почти напълно потопен в тъмнина. След сирените последва серия от мощни експлозии, но не беше ясно дали бяха ракетни удари или други оръжия, свидетелства пратеникът на Франс прес.

По-голямата част от 50-те хиляди души, населяващи Степанакерт, са го напуснали. Заради сблъсъците между арменските и азербайджанските сили дома си са напуснали над половината от населението на Нагорни Карабах. По думите на омбудсмана на региона става въпрос за между 70 и 75 хиляди души.

Междувременно, президентът на Иран Хасан Рохани предупреди, че съществува опасност боевете в Нагорни Карабах да прерастнат в регионална война.

Президентът на Азербайдан Илхам Алиев е заявил, че страната му ще поднови преговорите с Армения след приключването на интензивните боеве. В телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин Алиев е настоял, че Турция, която подкрепя Баку, има право да бъде посредник в конфликта. А премиерът на Армения Никол Пашинян е заявил пред списание "Тайм", че Армения ще даде съгласието си за прекратяване на огъня, само ако Турция оттегли наемниците си и преустанови действията си в Нагорни Карабах.

Стотици арменци протестираха днес пред сградата на Европейската комисия в Брюксел с призив Европейският съюз да направи повече за прекратяване на конфликта:

"Тук сме не да молим, а да настояваме Европа да действа. Докато сте "дълбоко загрижени", много арменски войници умират всяка минута".

"Европа трябва да изпрати мироопазваща мисия към границата, за да спрат боевете. Защото към момента нито една страна не е склонна да отстъпи. Едната страна се опитва да оцелее, а другата атакува."

Боевете се подновиха на 27 септември, като Азербайджан настоява отцепилият се регион, населен почти изцяло с арменци, да се върне под контрола на Баку.

 

#Нагорни Карабах #сблъсъци #жертви #военни действия