Обратно към пълната версия на статията »

Захариева: С.Македония да спазва договора си с България

Захариева: С.Македония да спазва договора си с България
МВнР
A A+ A++ A

Добросъседските отношения не са измислени от България, а това е основно условие и критерий за членство в ЕС. Македония трябва да спазва и изпълнява Договора за приятелство и добросъседство, който сме подписали. Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Гоце Делчев е един от многото въпроси, които трябва де се решат“, каза още Захариева и добави: „Ние настояваме за добросъседството, който не е измислен от България критерий за членство, а европейски – да се наблюдава по време на цялата преговорна рамка“.

„Многокатно призоваваме да се върнат към изпълнение на договора. Има вече контакти между членовете на Смесената комисия по историческите въпроси. Работата й бе спряна преди година едностранно от Скопие”, каза ръководителят на българска дипломация.

На въпрос за провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на преговори на РС Македония с ЕС, Захариева каза: „Още сме в процедура на обсъждане на преговорната рамка в европейските работни групи, дори не е стигнала до ниво посланици“.

Тя очаква нейният колега Буяр Османи да посети България следващата седмица.

Според нея никой не може да предаде историята си, въпросът е да не предадем бъдещето си. „Трябва да се признае историята такава каквато е. Тук не става въпрос за хиляди години, тук има достатъчно писмени автентични исторически източници“, заяви българският външен министър.



#Екатерина Захариева #Северна Македония #договор за добросъседство #спазване #членство в ЕС