Обратно към пълната версия на статията »

Посланикът на ЕС в Скопие прикани властите да спазват договора с България

Посланикът на ЕС в Скопие прикани властите да спазват договора с България
МС
A A+ A++ A

Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са изключително важни за процеса на разширяване на Европейския съюз с нови страни. Това заяви новият посланик на ЕС в Македония Дейвид Гиър, предаде БГНЕС.

Надявам се, че първата междуправителствена конференция ще се състои възможно най-скоро, заяви в интервю за МИА той. В момента държавите-членки обсъждат рамката на преговорите, това е вътрешен процес на Съюза и не мога да коментирам вътрешните дискусии на държавите-членки, каза още Гиър, отговаряйки на въпрос дали меморандумът на България би могъл да забави провеждането на първата междуправителствена конференция.
Той подчерта, че условията за членство в ЕС бяха определени в набор от критерии, договорени в Копенхаген през 1993 г. „За Западните Балкани добросъседските отношения и регионалното сътрудничество се считат за изключително важен елемент в процеса на разширяване и в същото време за процеса на стабилизиране и асоцииране“.
Гиър оцени Преспанския договор и Договора за приятелство с България като положителни примери не само в региона, но и извън него. И подчерта значението от продължаване на прилагането на тези двустранни споразумения в добра атмосфера.
Попитан дали и други страни-членки на ЕС имат резерви относно официалното начало на преговорите с РС Македония посланик Гиър заяви:
„Както вече казах, дискусиите в Брюксел са строго поверителни и не мога да коментирам възгледите на отделни държави-членки. Вече споменах, че политическото решение, одобряващо началото на преговорите за членство със Северна Македония, беше взето от страните-членки през март. Сега е необходимо държавите-членки да се споразумеят за окончателната версия на рамката за преговори, която на практика отваря вратата за започване на преговори.“
Дипломатът отбелязва, че РС Македония е постигнала значителен напредък в областта на върховенството на закона. „Ако не беше това, Съветът на ЕС нямаше да одобри започването на преговори през март. Необходими са обаче още по-големи усилия в това отношение. И фактът, че този въпрос е подчертан във всички аспекти на реформите и в ежедневието, означава, че този въпрос ще остане през целия процес на преговори, независимо дали говорим за укрепване на независимостта на съдебната власт, борба с организираната престъпност или преследване на длъжностни лица за злоупотреба с длъжност или корупция.“
След като описа в детайли пакетът от мерки на ЕС за възстановяване на икономиката на Съюза от пандемията, посланикът се спря и на жестовете от страна на Брюксел към Скопие: “В Северна Македония пакетът включва внушителна сума от 160 милиона евро, предназначена за макрофинансова помощ и 68 милиона евро за закупуване на медицинско оборудване, финансова помощ за малки и средни предприятия и хора, загубили работата си поради кризата с COVID-19.“ Той добави, че цялата тази сума ще бъде изплатена до началото на следващата година.
Гиър завърши интервюто, споделяйки първите си впечатления от РС Македония. Той каза, че вижда надеждата на хората процесът за присъединяване на ЕС да донесе ползи за всички.

#ЕС #Северна Македония #договор с България #спазване #призив