Обратно към пълната версия на статията »

Третото „Велико народно въстание“ не мина без сблъсъци протестиращи-полиция (ВИДЕО)

Третото „Велико народно въстание“ не мина без сблъсъци протестиращи-полиция (ВИДЕО)
YouTube/Министерство на вътрешните работи
A A+ A++ A

Напрежение между протестиращи и полиция пред старата сграда на Народното събрание, съобщи БНР. Камионетки на Жандармерията са спрени зад сградата. Няма пряко стълкновение между гражданите и полицейските служители, но няколко бомбички бяха хвърлени в краката на униформените. По информация на Нова телевизия към полицаите са били хвърляни също бутилки и павета. Група от протестиращи периодично се опитва да пробие полицейския кордон, но без успех. 

Има пострадал служител на реда, отбелязва Националното радио. Две линейки пристигнаха в района - едната на Спешна помощ, а другата от болницата на МВР.

Полицаи и части на жандармерията с каски, палки и щитове се подредиха около парламента на площад "Народно събрание", където шествието на демонстрантите се спря, след като направи преход от площад "Независимост" до Орлов мост. До напрежението се стигна, след като майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се опитаха да достигнат до входа на доскорошната парламентарна сграда, за да издигнат плакат, който носеха, но бяха спрени от полицейския кордон.

Протестно шествие потегли около 21.00 часа към Орлов мост и блокира кръстовището. Затворено от протестиращи е и кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Демонстрантите не предвиждат да изграждат палаткови лагери, както се случваше в по-ранни фази на протестите.

 Засилено е полицейското присъствие в центъра на София.

За днешния ден е съгласувано със Столичната община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Случилото се пред сградата на Народното събрание - стратегически обект от значение за националната сигурност, са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението. В този смисъл усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на ситуацията и грубо нарушаване на обществения ред. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той уточни, че към момента има един задържан за носене на забранени предмети. Старши комисар Хаджиев призова гражданите да се съобразят със законоустановения ред.



#протест #сблъсъци #полиция #протестиращи