Обратно към пълната версия на статията »

Цирк в Парламента, депутатите на Воля с фланелки в подкрепа на осъдения Марешки

Цирк в Парламента, депутатите на Воля с фланелки в подкрепа на осъдения Марешки
A A+ A++ A

Емоционално започна днешното заседание на парламента. ДПС този път отказаха да се регистрират с аргумента, че не одобряват готвените промени в Изборния кодекс. Кворум обаче все пак бе осигурен с помощта на парламентарната група на „Воля“ на Веселин Марешки.

От „Воля“ след това изнесоха декларация в защита на лидера си, който бе осъден на втора инстанция за рекет на четири години затвор и то ефективно. Депутатите от неговата група излязоха вкупом на трибуната с фланелки с надписи „Аз съм Марешки“. Декларацията пък изчете Пламен Христов, който обясни, че противниците на техния лидер е прибързано да се радват. От "Воля" отново обясниха, че присъдата е несправедлива и тя била за пред Брюксел предвид предстоящия доклад за правосъдието в България. Делото срещу Марешки опровергавало, че те са патерица на управляващите. 

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обаче също излезе с декларация - от името на групата на „БСП за България“. Той обясни, че не може да си затварят очите пред това, че Веселин Марешки е получил ефективна присъда за рекет.

Вигенин припомни, че Валери Жаблянов бе освободен от зам.-председателския пост в парламента за изразяване на лично мнение, което било форма на политическа репресия спрямо него. На този фон присъдата на Марешки, макар и не на последна инстанция, била много по-силен аргумент за отстраняването му.

От БСП предлагат или депутатите от „Воля“ да изтеглят началника си от зам.-председателския пост, или това да бъде сторено от най-голямата група – тази на ГЕРБ, чрез самия председател на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева.

Хората на Марешки пък започнаха да блъскат по банките в знак на протест срещу Вигенин. Реакция от ГЕРБ на този етап няма.