Обратно към пълната версия на статията »

Изборният ден за БСП свърши, почти 50 000 гласуваха! Стар или нов лидер за столетницата?

Изборният ден за БСП свърши, почти 50 000 гласуваха! Стар или нов лидер за столетницата?
A A+ A++ A

В 19 часа изборният ден за БСП приключи. Името на избрания председател на левицата трябва да стане ясно в неделя.

Изборният ден започна по график в 7 часа сутринта в 1140 секционни избирателни комисии по страната.

По данни от Общинските избирателни комисии, към 15 часа, на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност. 80 901 са социалистите, които имат право на глас.

Основните сигнали за жалби бяха за смяна на изборни помещения, агитационни материали и късен старт на гласуването.

За да е легитимен изборът, съгласно Устава на партията и правилата за избора, трябва да гласуват повече от 50% от партийните членове, имащи право на глас, а за да бъде кандидатът избран на първи тур, трябва да е събрал гласовете на повече от 50% от всички гласували. Ако това не се случи, ще се отиде на балотаж, в който ще участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първи тур.

В понеделник предстои Национален съвет на БСП, който трябва да официализира резултата от първия пряк избор на председател в историята на левицата.

Корнелия Нинова гласува в столичния район „Оборище”

Гласувайте спокойно и мъдро. Днес всеки глас е важен. От вашия глас зависи съдбата на БСП и бъдещето на България, заяви настоящият лидер на социалистите.

Аз гласувах за това мнението на всеки да бъде значимо, всеки да участва в решаването на своето бъдеще” посочи още Нинова. Тя подчерта, че за първи път правят такъв избор. “Исторически е”, допълни още тя и призова за висока активност, смело, спокойно и мъдро гласуване.

“Аз самата също така гласувам и да сложим край на порочния модел на управление на България” посочи още тя.

Нинова отбеляза, че на днешния ден се отбелязва интересно историческо събитие, случило се преди много векове и отразило се на целия свят – битката при Маратон. „Политиката е маратонско бягане. Тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти в последните 4 години бяхме постоянни в битката си срещу мафията, издържахме всички изпитания и удари, и е време финалът на маратонското бягане да го обявим на площада. Сега, при хората, да обявим победата. Гласувайте за това“, каза още тя.

Нинова каза, че очаква висока избирателна активност. „Видях го с очите си по време на срещите ми в страната. Нашите членове искат прекия избор, важното е да излязат и да упражнят вота си и ние да сме им създали условия за това“, посочи още тя.

Кирил Добрев гласува в партийния дом в Нови Искър

Гласувах за силна и единна БСП. Гласувах така, че хиляди, милиони да се гордеят с левицата, подчерта кандидатът за лидер на партията.

Кандидатът за председател на партията подчерта, че в цялата си кампания е заложил на идеите, на визията – на всичко, което трябва да бъде БСП.

По повод притесненията за манипулация на вота и това, че не е ясно колко точно е броят на имащите право на глас, Добрев подчерта, че притеснения няма, вярва в органите на партията. Той съобщи, че от сутринта има доста сигнали и жалби. 

#БСП