Обратно към пълната версия на статията »

Сдружение „Зограф“: Палатковият лагер на Орлов мост е в нарушение и на Закона за културното наследство

Сдружение „Зограф“: Палатковият лагер на Орлов мост е в нарушение и на Закона за културното наследство
A A+ A++ A

Докато група “протестъри“ необезпокоявано къртят и чупят градинските пейки, кашпите, бетонните саксии и кошчетата за смет в Борисовата градина - паметник на културата на градинското и парково изкуство с категория "национално значение", Министерство на културата бездейства и нехае, констатират с тревога от сдружение „Зограф“

     „Окупацията“ на Орлов мост, продължаваща вече седмици наред и крайно затрудняваща дори и преминаването на линейките на Центъра за спешна медицинска помощ, е скандален пример за нарушаване и на Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство, а той гласи, че „който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“, заявяват от сдружение „Зограф“.

     От многобройните телевизионни репортажи от блокирания Орлов мост ясно се вижда, че за да попречат на автомобилния трафик с вдигането на импровизирани „барикади“, обитатели на палатковия лагер съвсем умишлено и целенасочено са повредили една немалка част от скъпото градинско и парково обзавеждане на Борисовата градина, която има статут на резерват и с охранителните си зони е паметник на културата на градинското и парково изкуство с категория "национално значение", обявен за такъв в „Държавен вестник“, бр. 96 от 1988 г., отбелязват от сдружение „Зограф“. Какъв човек обаче трябва да си и с какъв морал, за да посегнеш и да рушиш варварски един от символите на столицата ни - прочутата Борисова градина, началото на която е поставено още през 1882-1886 г. от видния швейцарски градинар Даниел Неф, питат от „Зограф“ и настояват институциите и най-вече чиновниците във ведомството на министър Боил Банов да се активизират и да санкционират най-строго въпросните нарушители на Закона за културното наследство.

     Самият Орлов мост също така е деклариран като художествен и исторически паметник на културата от категорията „национално значение“ през 1988 г., а това ще рече, че поругаването му с превръщането му в подобие на катун и преграждането му с изкъртени пейки, кашпи и всякакви други елементи от парково обзавеждане, довлечени от намиращата се в съседство Борисова градина, със сигурност е драстично нарушение и на Закона за културното наследство, за спазването на който отговарят чиновниците в МК, аргументират се от „Зограф“.

     От гражданското сдружение припомнят, че Орлов мост, превърнал се в символ на подема на младата тогава българска държава, е изграден през далечната 1891 г. по време на мандата на софийския кмет Димитър Петков, който проявява забележителна енергия и далновидност при кметуването си. Мостът над Перловската река е проектиран от архитектите Вацлав Прошек и Адолф Колар. Оригиналната му и запомняща се декорация се състои от ляти орли и богато орнаментирани чугунени парапети и канделабри (осветителни тела), разработени, произведени и доставени от фирмата „Рудолф Филип Ваагнер” след международен търг.

#Орлов мост #протест