Обратно към пълната версия на статията »

1200 кг храна с изтекъл срок на годност продавал столичен супермаркет

1200 кг храна с изтекъл срок на годност продавал столичен супермаркет
1200 кг храна с изтекъл срок на годност бе открита в супермаркет от веригата „Европа", който беше затворен от инспектори на Агенцията за безопасност на храните. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

1200 кг храна с изтекъл срок на годност бе открита в супермаркет от веригата „Европа", който беше затворен от инспектори на Агенцията за безопасност на храните.

Храната вече е била предназначена за унищожаване, но по неясни причини е залежавала в хладилния склад на супермаркета в столичния квартал „Разсадника", предаде бТВ.

Това е първият случай на затворен обект от такъв ранг заради толкова груби нарушения.

От щандовете на обекта бяха изтеглени големи количества развалена храна. Само за минути инспекторите прибраха над 30 килограма месни продукти, негодни за консумация. Какви количества са стигнали до потребителите не е ясно.

„Става въпрос за месни продукти от охладена витрина, както и продукти от топлата витрина, за директна консумация приготвени," разясни д-р Силвия Каменова.

Собственикът на магазина е хващан три пъти за последните месец и половина да продава хранителни стоки с изтекъл срок на годност, а клиентите не са изненадани.

„От входа мирише на месо, което е развалено и застояло," споделя един от тях.

Управителите на магазина обаче са категорични, че става въпрос за небрежност и отхвърлят подозренията, че негодната стока се преетикетира и връща на щандовете.

„За съжаление това е грешка на нашия управител, вследствие на неадекватни заявки, той ще бъде санкциониран. Искаме нашите клиенти да са доволни," коментира Десислава Божилова от ръководството на веригата.

При проверката на собственика е наложена глоба от 10 000 лв. Предстои да бъдат проверени всички магазини в страната от тази верига.

От Агенцията за безопасност на храните уверяват, че при следващо нарушение лицензът на фирмата ще бъде отнет.

В края на миналата година от Агенцията по храните отчетоха ръст в продажбите на негодни храни и предложиха промени в Наказателния кодекс - затвор за тези търговци, които продават хранителни продукти с изтекъл срок на годност и излагат на риск здравето на хората. Поправката не издържа, защото беше много оспорвана.

#Агенция за безопасност на храните #БАБХ #квартал „Разсадника" #срок на годност