Обратно към пълната версия на статията »

ЕС посочи 6 "опасни" поради COVID-19 страни

ЕС посочи 6 "опасни" поради COVID-19 страни
A A+ A++ A
Здравната агенция на ЕС призова страните, които наблюдават увеличение на случаите на COVID-19, да възстановят някои ограничения, предупреждавайки за възобновяване на случаите в части на Европа.
 
В последната си оценка на риска Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че има доказателства, че новият коронавирус набира скорост.
 
"Докато много страни сега тестват леки и безсимптомни случаи, което доведе до увеличаване на докладите за случаи, има истинско възобновяване на случаите в няколко държави в резултат на отслабване на мерките за физическо дистанциране", посочва агенцията.
 
Базираната в Стокхолм агенция заяви, че за тези страни, които виждат увеличение, "рискът от по-нататъшна ескалация на COVID-19 е голям".
 
Ако тези държави не успеят да приложат или засилят ограниченията, рискът е "много висок", предупреди тя.
 
Според ECDC държавите, които са забелязали увеличението след премахването на мерките за контрол, „трябва да обмислят повторно въвеждане на избрани мерки постепенно, на фази и устойчиво“.
  
ECDC също така заяви, че общият брой на ежедневните случаи, както и 14-дневният процент на заболеваемост изглежда се увеличават, "въпреки че в момента той е по-нисък от първия пик, който се случи на 9 април 2020 г."
 
През двете седмици до 2 август повечето от над 100 000 нови случая са били докладвани в Испания, Румъния, Франция, Обединеното кралство и Германия.
 
Според данни на AФП досега в Европа са били установени над 3,3 милиона случая на COVID-19 и 213 353 смъртни случая.

#ЕС #коронавирус