Обратно към пълната версия на статията »

Нов пожар е възникнал на територията на област Хасково

Нов пожар е възникнал на територията на област Хасково
A A+ A++ A

Нов пожар е възникнал на територията на област Хасково между селата Георги Добрево и Оряхово в община Любимец, съобщиха от областната администрация в града.

Пожарът е в труднодостъпна местност. Горят сухи треви и широколистна гора. Пламъците са обхванали площ от 500 декара. На мястото са пет противопожарни екипа от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково. Засега няма застрашени населени места, уточняват от държавната управа, цитирани от БТА.

От там допълват, че горските и полски пожари в момента на територията на област Хасково са четири на брой. На територията на община Димитровград са били локализирани два малки пожара.

Продължава да гори и в Сакар планина, където пожарът на територията на общините Тополовград и Свиленград, който обхвана над 50 000 декара площ, все още не е потушен. Там днес на място пристигна и премиерът Бойко Борисов заедно с вътрешния министър Христо Терзийски.

Бедственото положение в общината бе удължено до 11 август. Пожарът е овладян от три страни, но се движи към границата с Турция. Шефът на пожарната главен комисар Никола Николов подчерта, че няма пострадали хора и жертви, няма нанесени тежки щети, не са засегнати населени места. Ситуацията обаче остава опасна, а заради очакваните високи температури обстановката може отново да се усложни.

Ако българските пожарникари не успеят да установят контрол, ще бъде потърсена помощ от Турция. Турция е готова да се включи с булдозери, пожарни автомобили и хора, но засега преценката е, че България може да се справи със свои средства.

Причина за пожара основно е човешка дейност. Установено е, че край Лесово пожарът е възникнал от изхвърлен фас на шофьор на ТИР. В Ямболско възпламеняването е причинено от искра от далекопровод. Николов предупреди да не се пали огън за изгаряне на битови отпадъци и за почистване на земеделски земи.

Големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол. Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско.

#пожар #пожар