Обратно към пълната версия на статията »

27-ми ден на протест: Трите блокади в София остават, тези във Варна и на пътя Ст. Загора-Хасково - също

27-ми ден на протест: Трите блокади в София остават, тези във Варна и на пътя Ст. Загора-Хасково - също
МВР
A A+ A++ A

На 27-я ден от антиправителствените протести палатковите лагери в София остават. Движението в центъра на столицата остава блокирано на три ключови места - Орлов мост, кръстовището при Софийския университет и при бул. "Цар Освободител", съобщава БНТ.

Увеличават се хората, които обявяват гладна стачка - днес те вече са петима. Заявяват, че няма да ядат и да пият вода, докато не се изпълнят исканията им. А те са - оставка на премиера и главния прокурор и предсрочни парламентарни избори.

Заради блокадата на кръстовищата 15 линии на градския транспорт се движат с променен маршрут.

Към 18.00 часа ситуацията е спокойна. Очаква се след 19.00 часа да започне протестът, а след 21.00 часа - традиционното шествие в центъра на града.

А междувременно сред протестиращите се появи идея - да предложат на столичните власти целият булевард "Цар Освободител" да бъде преименуван на улица "Протестна", а площадът пред Ректората да се нарича "Майка България".

Твърдят, че това тяхно искане е по-скоро символично и целта му е да напомни, че няма да махнат "Орловия град", докато исканията на протеста не се изпълнят.

Продължава блокадата и пред Община Варна, която започна снощи. Протестиращите са категорични, че ще останат в палатковия лагер, разположен на кръстовището пред сградата на общинската администрация.

Те настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Искат още промяна на системата и управление от партии, които досега не са били във властта. Градският транспорт в града, заради блокадата е с променени маршрути.

Пети ден продължава и блокадата на пътя Стара Загора - Хасково. Протестиращите настояват да бъдат пропуснати от полицията до детелината на автомагистрала "Тракия" и твърдят, че са блокирани от органите на реда. От полицията казаха, че го правят с цел безопасност.

Днес недоволните граждани изпратиха отворено писмо, в което настояват кметът на община Стара Загора да поиска оттегляне на полицаите и очакват от него да пристъпи към незабавни действия.
И тази вечер протестът продължава, а участниците в него заявиха категоричното си намерение, че и тази нощ ще останат на пътя в импровизирания палатков лагер.



#протести #палаткови лагери #блокади