Обратно към пълната версия на статията »

Гладна стачка на протеста, петима от палатковите лагери вече не ядат

Гладна стачка на протеста, петима от палатковите лагери вече не ядат
Novinite.bg
A A+ A++ A

Антиправителственият протест тази вечер засега протича спокойно, съобщава БГНЕС. Демонстрантите продължават да отстояват двете си основния искания – оставка на цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, предсрочни парламентарни избори, както и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев.

Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на пл. „Независимост“ обявиха гладна стачка. Един от тях четвърти ден не яде и дори не пие вода.

Пред БГНЕС 58одишният Владимир Генов разказа, че е протестирал пред Министерския съвет 7 дни през август и 29 дни през ноември 2019, но и двата пъти е бил излъган. Затова този път няма да отстъпи и ще извоюва оставката на правителството дори и с цената на живота си.

Смятам, че това е един последен начин нещо да се промени. Мое решение е да не се храня и пия вода, но препоръчвам никой друг да не го прави. Това не е лесно. Усещам вече проблеми. Смятам, че съм силен българин и ще продължа напред, но няма да е лесно. Ще продължа до пълната оставка на онези горе. Компромис няма да има, няма да има спиране. При проблеми от моя страна няма да изявя желание да бъде предприета спасителна мярка спрямо мен. Няма да мръдна“, заяви Генов и подчерта, че за този му протест е информирал хора от високите етажи на властта и те няма да могат да се оправдаят, ако нещо се случи с него.

От вчера гладува и 22 годишната Георгия Иванова, която също се е пренесла да живее на палатка между президентството и Министерски съвет.

С мотивация изкарвам. Пия само вода. Присъствам на протестите вече 25 дни и се отчайвам все повече. Трябват драстични мерки. Вдъхнови ме човекът, който кара вече четири дни без храна и течности. Няма какво по-драстично да направя. Няма да ям докато не постигнем, това което искаме“, заяви тя.

Проф. Велислав Минеков, който е част от „Отровното трио“, което организира антиправителствените протести, се оплака, че били проследявани. Части от наши разговори не само, че са били записвани и подслушвани, но се появиха и в някои медии. Към нас са предявени обвинения. Службите работят по обвинение, че ние работим срещу устоите на държавата и има съмнение, че ние подготвяме терористични акции, заяви Минеков. „Ние желаем да знаем – отговор от ДАНС, прокуратурата, ДАР, действително ли сме проследявани и подслушвани и каква е причината”, каза още Минеков. Той добави, че чашата преляла и след като техни близки се обаждали да им казват, че са заплашвани с уволнения, проверки и ликвидиране на бизнеси.

Столицата днес осъмна с палаткови лагери на 3 места – пл. Независимост”, Орлов мост и кръстовището при Ректората. Палатков лагер бе изграден тази вечер и на протеста във Варна.

На Орлов мост днес полицията изброи 23 палатки и 9 шатри с общо 30 души в тях. На бул. Цар Освободител и пл. Независимост има 7 палатки, 6 шатри с 8 души.

17 линии на градския транспорт в столицата са с променени линии заради протестите.

 

#протест #гладна стачка #палаткови лагри