Обратно към пълната версия на статията »

Майки от "Системата ни убива" на автошествие до къщата на премиера в Банкя - посрещна ги полиция(НА ЖИВО)

Майки от "Системата ни убива" на автошествие до къщата на премиера в Банкя - посрещна ги полиция(НА ЖИВО)
A A+ A++ A

Около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива", които протестират от 1 март, поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи "Оставка!" до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи.

Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пише "Оставка", листове с надписи „Ти уби бъдещето на децата ни“ и „Ти уби свободата на словото“, както и цветя.

„Събрахме се тук, за да кажем на Борисов, че трябва да си тръгне веднага! От входа на Банкя ни посрещнаха с радост, видяхме колко ви обича. Не ви иска никой“, заявиха демонстрантите. 

Около 20,15 часа протестиращите обявиха край на акцията си, която премина без спокойно, и скоро след това автошествието пое обратно към протеста в т.нар. Триъгълник на властта на пл. „Независимост“ в центъра на София.

По-рано днес от "Системата ни убива" обявиха, че са заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани да стигнат до къщата на премиера в Банкя.

„Отново да си покажем, че ние сме тук, ако сме невидими за г-н Борисов от 1 март, пак да го подсетим, че сме тук, не сме се отказали“, заяви една от протестиращите, която не вярва, че ще намери премиера в Банкя:

„Това е едно послание към него. Не знам някой от протестиращите да го е намерил. Оставка искаме за това правителство. Имаме заплахи от младежкия ГЕРБ, които щели да слагат пирони и стъкла, да ни пукат (гумите на – б.р.) колите, за да не притесняваме техния премиер. Затова единствено с полицията сме съгласували нашия маршрут, но явно те го знаят“.

Тя допълни, че имена не са известни, но заплашващите са се представили, че са от младежката организация на ГЕРБ. 

Идеята на майките бе да изпратят послание до министър-председателя, в което е цитиран стих от Христо Смирненски "Два свята, единият е излишен!“.

 

#"Системата ни убива" #майки на деца с увреждания #протест #автошествие #Борисов