Обратно към пълната версия на статията »

Христо Терзийски: Полицаите ще получават възнаграждение, а не допълнителен отпуск

Христо Терзийски: Полицаите ще получават възнаграждение, а не допълнителен отпуск
A A+ A++ A

Законопроектът за изменение на Закона за Министерството на вътрешните работи беше приет на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи дневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители на МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

От БСП изразиха желание промените да бъдат гласувани едновременно на първо и второ четене, за да може да се помогне на служителите на МВР сега, а не догодина, но предложението не беше прието.

Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

Положеният досега извънреден труд за следващите 5 месеца ще струва на бюджета 30 млн. лв., което не е непосилна сума, заяви Иван Иванов от левицата.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че това засяга 13 000 служители на различни длъжности, но изплащането на тези суми няма как да се случи в рамките на тази бюджетна година. 

Вътрешният министър Христо Терзийски пък добави, че предложението е било обсъдено със синдикалните организации и те са постигнали съгласие по темата. 

#МВР #полиция #отпуск