Обратно към пълната версия на статията »

Игнатов: Който работи повече с децата, ще получава повече пари

Игнатов: Който работи повече с децата, ще получава повече пари
Новият Закон за училищното образование ще позволи учителите, които работят повече с децата, да получават повече пари, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият Закон за училищното образование ще позволи учителите, които работят повече с децата, да получават повече пари, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

„В бъдеще, когато влезе в сила новият закон, ще има самооценки и оценка на всяко училище, на директора, на учителите. Всички, които са активни и работят повече с децата, ще получават повече пари“, обясни министърът, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че съществуват проблеми с делегираните бюджети, които достигат до училищата през общините.

„Имаме случаи, в които кметове не плащат парите с месеци“, даде пример Сергей Игнатов.

Той увери, че новият закон ще регламентира властта на обществения съвет, което ще повиши прозрачността преди всичко.

Увеличение ще има на стандарта на издръжка на ученик, а този стандарт води до увеличение на заплащането на учителите.

„Ще имаме доста добро в рамките на тази финансова криза увеличение на стандартите в училище“, подчерта министърът, но отказа да коментира точно колко ще се увеличи въпросният стандарт.

През учебната 2012–2013 година бюджетът за образование ще се увеличи с 520 млн. лв. от европейско финансиране, посочи още Сергей Игнатов.

По въпроса за невъзможността на някои училища да поемат желаещите ученици за целодневно обучение, министърът каза, че там, където няма място, се търси друг сграден фонд и се прави преструктуриране.

На пресконференцията, посветена на възможностите за реализиране на български проекти в рамките на програма „Идеи“ на Европейския научен съвет, Сергей Игнатов похвали развитието на родните учени.

„Формира се една критична маса от много активни български учени, които вече са в директен контакт с Европейския научен съвет“, заяви той.

По темата за скандалните тетрадки с поп-фолк звезди, Сергей Игнатов уточни, че „министерството следи, но министерството не печата, тетрадките не ги одобрява, това не са учебници“.

„Това, което ние правим като министерство има писмо до директорите и на родителските срещи, които текат, за да обясним, че училището е сериозна институция, развлечението е на друго място. Училището преподава основите на човешката цивилизация, неща, които за над 50 години имат стойност“, каза още министърът.

Заради стабилността на институцията тези тетрадки не са добре приети в клас, допълни Сергей Игнатов.

#Сергей Игнатов #Закон за училищното образование #образование #тетрадки