Обратно към пълната версия на статията »

Достъпът по море до "Росенец" е забранен до септември

Достъпът по море до "Росенец" е забранен до септември
A A+ A++ A

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сградата, станала известан в публичното пространство през последните дни като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Това става ясно от публикува предупреждение до мореплавателите, установи проверка на Maritime.bg.

Според NAVIM 273/20 зоната, заключена между следните точки с координати в Бургаския залив -

42 27,25N 027 32,15 E

42 27,28 N 027 31,97 E

42 27,53 N 027 31,87 E

42 27,72 N 027 32,40 E

42 27,58 N 027 32,72 E

42 27,30 N 027 32,80 E,

е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. Забраната е влязла в сила от 21 часа снощи и ще важи до 21 часа на 15 септември.

Шефът на НСО е поискал морето пред парк "Росенец" да се охранява от 15 юли до септември, сочи писмо на НСО до МВР, МО и МТ, съобщи и премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет, предаде БГНЕС.

"Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии".

Борисов добави още, че е настоял утре да се разгледат отново необходимостта от охрана на въпросните лица от НСО, "разпоредих и проверка на случая в „Росенец“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов увери, че флотът няма да изпълни заповедта на Румен Радев.

„Позорен акт е това писмо на НСО, флотът няма да го изпълни, той защитава суверенитета на Република България“, заяви министърът и каза, че в момента се провежда военноморското учение „Бриз 2020“ в Бургас.

"Въз основа на какви данни е ограничен достъпа до тази акватория? Не е ли опит да се въвлекат държавни органи в политически контекст?", попита от своя страна министърът на транспорта Росен Желязков.

След думите на двамата министри, премиерът изрази съжаление за случващото се в НСО.

„Съжалявам, че НСО е подложена на такъв политически натиск. НСО не допусна нито един гаф с нашето председателство“, каза той и добави, че там работят изключителни професионалисти.

Премиерът посочи, че най-новите автомобили са на 12 години и винаги е оказвал пълно съдействие на ръководството на службата, включително и финансово чрез министерството на финансите.

„Съжалявам, че точно този ден в който са впрегнати всички усилия на финансовото ведомство ние хабим толкова енергия, призовавам политическите партии да се пазят от провокации“, подчерта Борисов.

Сценарият е ясен, възлагам на вицепремиера да се намери законова форма, включително и среща с директора на НСО, да се оттегли искането им. А ако има струпване и сблъсъци, да се намеси МВР и да го предотврати.

"Това писмо на НСО е направено целенасочено", допълни премиерът.

"Брегът е държавна собственост и ако някой иска да си сложи кърпата и да се пече, няма да има проблем. Частни лица никой не може да спре да седнат, да легнат, да се разходят до морето. Но ако има шествия, сме длъжни да изпълни разпорежданията и не трябва да се допусне такова нещо. Също смятам, че това е коварен капан, защото в тази ситуация да начертаеш карта на акватория, е наглост", допълни министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Флотът може да иска съдействие за охрана на акватория с цел запазване на сигурността на чужд държавен глава, а втория случай е през 2017 г., когато катер на флота беше покрил залива от гледна точка на сигурността на френския президент Макрон. Още един случай има - когато имаше кораб-беглец. При никакви други случаи не може да бъде използван флота за охрана на акватория. Учението "Бриз", което се провежда в момента, - няма военна база или акватория, която да трябва да се охранява, допълни военният министър.

#НСО #Бойко Борисов