Обратно към пълната версия на статията »

Около 500 жилища в София още са без ток

Около 500 жилища в София още са без ток
СО
A A+ A++ A

Разполагам с информация за доста силен вятър днес следобед. Моля всички строителни обекти да бъдат обезопасени, билбордове и всичко, което би представлявало риск в такава обстановка. Хората също да обезопасят терасите си. Това призова кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи проверка на ремонта на участъка от „Цветан Лазаров“ до „Димитър Списаревски“, предаде БГНЕС.

„Между 50 и 60 л. дъжд падна вчера в рамките на час. Продължава изчистването на уличните платна , почистване на шахти и оттоци. Продължава отводняването на тунела на „Лъвов мост“, където ситуацията е най-тежка“, каза столичният градоначалник.

На въпрос на БГНЕС дали предвиждат ремонт на отводнителните съоръжения там, тъй като често се наводнява, Фандъкова заяви, че там има постоянно работещи помпи, които вършат работа при леки дъждове.

„Проблемът не е толкова в подлеза, колкото в колектора, който продължава да причинява наводняване на подлеза. Очаквам инженерно-технически решения, за да се обезопаси това място“, обеща кметът.

Тя съобщи още, че е възложила почистване на подлезите по бул. „България“, особено на този, които се намира на „България“ и „Гоце Делчев“, както и транспортния тунел на „Бокар“.

„Освен чистене, възложих и миене на участъци от улиците. Видях, че мият на „Христо и Евлоги Георгиеви“, където реката излезе. Вече всички реки са в коритата си и няма опасност от разливи“, увери тя.

От думите й стана ясно още, че 12 дървета са паднали вследствие на бурята в различни паркове на града и поясни, че в момента екипите на „Зелена система“ махат паднали клони както в парковете, така и по улиците на града.

По отношение на метростанциите, кметът обясни, че четири от тях са били наводнени като най-тежка е била ситуацията при НДК.

„Най-сериозно беше положението при НДК, но не само в метрото ,а и в транспортния тунел. Имаше проблеми и на бул. „България“, под „Моста на влюбените“ и под моста на бул. „Витоша“, каза Фандъкова и добави, че са получени много са сигналите за наводнени мазета и гаражи, особено в Южната част на града.

„Продължава възстановяването на електрозахранването в „Гео Милев“, „Оборище“ и „Манастирски ливади“. Около 500 абоната нямат електричество към този момент“, обяви кметът.

Тя съобщи още, че утре ще бъде пуснато движението в участъка  от „Цветан Лазаров“ до „Димитър Списаревски“, като работата по тротоарите ще продължи.

„На 11 юли ще продължим с ремонт на участъка от „Цветан Лазаров“ до трамвайното ухото на „Шипченски проход“.

„Състоянието на трамвайния релсов път е изключително драматично. Ще се работи по желязното трасе и дясното платно в посока изход. Те ще бъдат затворени за движение. Автомобилите ще се движат в отсрещното платно двупосочно. В рамките на лятото се надявам да се справим и с този участък. Настилките на уличните платна се подменят изцяло с тротоарите. В участъкът, който ще започнем на 11 се подменя и осветлението“, заяви столичният кмет.

„Планираме да приключим преди 10 септември. Около 2 месеца ще продължи ремонтът. Около 1 км. е участъкът. Стойността на проекта е 1,7 млн. лв.“, добави зам.-кметът по инвестиции в СО Цветан Божинов.

На въпрос дали ще изпълни разпореждането на Върховната административна прокуратура да назначи проверка на строежа на вила “Аглика” на бизнесмена Васил Божков, тя каза, че това ще бъде направено в най-кратък срок, като ще бъдат проверени и други частни обекти в природен парк Витоша по отношение на това дали строителството им е законно.



#без ток #щети #Йорданка Фандъкова #София