Обратно към пълната версия на статията »

Кючюк: Добросъседството е неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония

Кючюк: Добросъседството е неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония
ilhankyuchyuk.eu
A A+ A++ A

"Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония и Албания". Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" по БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк. Той е и постоянен докладчик за Северна Македония в Европейския парламент. 

Илхан Кючюк уточни, че в рамката за Северна Македония на ЕС няма изричен текст, в който да се настоява за подновяване на работата на Смесената историческа комисия между България и Северна Македония: "Няма много детайлно разписани текстове. Не е ангажимент на Европейската комисия да разписва детайлно, особено в един такъв рамков документ как ще бъдат решавани двустранните спорове между двете страни. Принципната позиция за това философията да бъдат спазвани добросъседските отношения и в името на тях да продължи преговорният процес са намерили много пряко отражение както в този документ, така и в предишния, когато ЕК излезе с по-общи заключения", заяви евродепутатът. 

По думите му върховенството на закона ще е приоритет по време на този преговорен процес: "Всички преговорни глави ще бъдат затворени, когато хоризонталният критерий "върховенство на закона" бъде покрит. Страните от ЕС искат гаранции от държавите, които са в преговорни отношения с тях". 

Кючюк коментира още, че за разлика от много други избори, провеждани в Северна Македония досега, темата за България не е най-важната тема във вътрешнополитическия политически дискурс на страната. "Фундаменталният въпрос между политическите сили в тази кампания е дали трябва да се върне страната 3 години назад. Една част от политическия елит на Република Северна Македония поддържа тази теза. Друга част казва, че ЕС е бъдещето на страната и в негово име се провеждат реформите и активната политика, работейки с партньорите и спазвайки добросъседските отношения. В името на европейското бъдеще на страната и в името на следващите поколения направихме политически жертви". 

Илхан Кючюк призова политиците в Северна Македония да направят всичко възможно, за да въвлекат максимален брой граждани в предизборната кампания и те да гласуват на базата на техните политически платформи и кандидати, за да се създаде едно мнозинство, което да може да носи политическа отговорност и да има ясен приоритет, свързан с европейското бъдеще на страната, защото това е и искането на голяма част от гражданите, заявено в социологическо проучване преди предстоящите избори.