Обратно към пълната версия на статията »

Незабавно разпускане на Народното събрание иска ДПС

Незабавно разпускане на Народното събрание иска ДПС
Лютви Местан посочи, че правителството не може да предложи нито една реална мярка за лечение на болната икономика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единственото добро, което оттук нататък може да направи 41-вото Народно събрание за страната, е незабавно да се разпусне, за да се организират предсрочни избори през късната есен, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

„През последните 3 години конституционната роля на българския парламент е дискредитирана“, каза Местан при откриването на последната есенна парламентарна сесия на 41-вото НС, предаде БГНЕС.

По думите му няма значение какви приоритети ще заяви българската опозиция и дори парламентарната група на ГЕРБ, защото „в крайна сметка ще се случи това, което решава премиерът“.

Друга причина според него за разпускането на парламента е, че каквито и приоритети да заяви мнозинството, те не могат да се осъществят, защото „политическият ресурс на българското Народно събрание е изчерпан“.

„Няма друг изход от управленското безплодие на ГЕРБ. Правителствената политика продължава да се лута без посока. Шумно огласените приоритети на държавния глава не срещнаха своето пространствено измерение“, коментира Местан от парламентарната трибуна.

„Мандатът започна със „Симеон-Дянковите“ закани за влизане в еврозоната, което сега не е цел на правителството, и чуваме, че би била лоша цел дори. Киселото грозденце се отнася и за Шенген, затова след 3 години управление на ГЕРБ икономиката е болна, болна е демокрацията“, каза още заместник-председателят на ДПС.

Той посочи, че правителството не може да предложи нито една реална мярка за лечение и продължава и до днес с обвиненията към предишни управления, а реалната политика е заменена с магически внушения, с каквито според Местан не може да се управлява една държава.

„Няма никакво значение какво ще се опитвате да внушавате, че се случва в страната, реалният живот е по-силен. ГЕРБ внушава, че води политика на заетост. За управляващите може би дори няма безработица. За първи път дори през летните месеци безработицата расте в сравнение с периода от миналата година“, добави той.

„В света на ГЕРБ доходите растат, а действително те спадат драстично. В света на ГЕРБ се случват чудеса, а в реалния живот нещата са доста по-жестоки“, заяви още Местан.

„Може би магистралите са вашата голяма правда, а дефицитът с бита за оцеляване на гражданите – малката. Само че животът е низ от малки правди и никоя магистрала няма да заличи глада. Говорим за глад в буквалния смисъл“, каза още политикът.

Той отбеляза и че бедността засяга все по-широки социални кръгове и определи като „дребна хитрящина“ това, че едва през последната година от мандата си ГЕРБ обяви за приоритет политиката на доходите.

„Няма как да сте замразили заплати и пенсии и едва в последната година предизборно да развържете кесията. В реалния живот фалитите са десетки хиляди“, обясни Лютви Местан.

„ПГ на ДПС призовава всички парламентарни сили за координирани действия от днес, с които да се гарантира честността на следващите парламентарни избори. Няма друга приоритетна цел, която да стои по-високо от тази“, каза още зам.-председателят на ДПС.

#Лютви Местан #Народно събрание #ДПС #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер #еврозона #избори