Обратно към пълната версия на статията »

Над 60% от хотелите, квартирите и къщите за гости обещават да свалят цените

Над 60% от хотелите, квартирите и къщите за гости обещават да свалят цените
Pixabay
A A+ A++ A

През юни 2020 г. Националният статистически институт проведе за трети пореден път месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната.

През май 57.5% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 29.6% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ - 22.4%, и „60/40“ - 22.1%. От „платен отпуск“ са се възползвали 20.4% от мениджърите, а 11.3% са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“.

През май 44.4% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 40.1% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 48.8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 35.3% - няма да могат да се справят сами, а 15.5% от анкетираните посочват, че ще успеят „до 100%“.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през май 63.8% от ръководителите на местата за настаняване смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 16.8% очакват временно да преустановят дейността си, 15.9% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение и едва 2.2% прогнозират да я прекратят.