Обратно към пълната версия на статията »

“Топлофикация“ връща 40 млн. лв. на софиянци

“Топлофикация“ връща 40 млн. лв. на софиянци
Pixabay
A A+ A++ A

Около 40 милиона лева ще върне “Топлофикация София” на своите абонати през изравнителните сметки. Това обяви заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който отчете финансовото състояние на общинските дружества, цитиран от БГНЕС.

Барбалов уточни, че това се случва заради намалената цена на газа и законодателните промени, които се случиха.

„Говорим за приспадане на суми от изравнителните сметки“, уточни той.

Зам.-кметът обяви, че предстои Столичният общински съвет да приеме финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. и подчерта, че те са се представили добре като цяло.

„Запазва се традиционно добрият финансов резултат на пазарите. „Софийски имоти“ са извършили много голяма инвестиция през 2019 г. с изграждането на аквапарка в парк „Възраждане“. Транспортните дружества се представят добре. Центърът за градска мобилност е на малка печалба, но все пак на печалба. Останалите транспортни дружества също стоят стабилно. Многопрофилните лечебни заведения са с много добри финансови резултати“, обобщи Барбалов.

Зам.-кметът обяви, че скоро ще заработи и мобилно приложение, с което гражданите ще могат да пазаруват онлайн от търговците на „Женския пазар“.

На въпрос на БГНЕС дали столичани успяват да си платят данъците по време на коронакризата, Барбалов отговори, че в края на периода, всеки ден, общината събира между 4 и 5 млн. лв.

„Сроковете бяха променени за 5% отстъпка за данък „Недвижими имоти“ и данък МПС, срокът е 30 юни. Имаме увеличение в приходите в последните дни. Беше променен и срокът за първата вноска на такса „Смет“, който от 30 април беше сменен на 30 юни. След този срок започва да тече лихва за забава“, каза зам.-кметът.

Попитан какво се случва със сградата, предвидена за разширение на столичното 139-то училище „Захарий Круша“, той обясни, че от ноември 2019 г. тя е в активите на „Софийски имоти“.

„Целта е тази година сградата да бъде прехвърлена на Столичната община, за да може да бъде предоставена за нуждите на училището. След като влезем във владение ще видим необходимите инвестиционни нужди и съответно ще търсим финансов ресурс. Каквото е необходимо ще бъде извършено, за да може да бъде пригодена за нуждите на учебния процес“, обеща Барбалов.