Обратно към пълната версия на статията »

Булгартрансгаз обяви две обществени поръчки за газовата връзка със Сърбия

Булгартрансгаз обяви две обществени поръчки за газовата връзка със Сърбия
Pixabay
A A+ A++ A

„Булгартрансгаз“ ЕАД обяви първите две обществени поръчки, свързани с реализацията на междусистемната газова връзка България–Сърбия.

Първата поръчка на стойност 540 хил. лв. без ДДС е за изработване на технически  проект за интерконектора на българска територия. Оферти за участие в нея ще се приемат до 3 юли 2020 г.

В рамките на втората обявена процедура „Булгартрансгаз“ ЕАД ще търси консултант по проекта, който ще трябва да упражнява и строителен надзор. Прогнозната стойност на тази процедура е 320 хил. лв. без ДДС, а оферти за участие ще се приемат до 17 юли 2020 г.

Класирането на участниците и по двете поръчки ще се извършва на база на икономически най-изгодна оферта, която се изразява в оптимално съотношение качество/цена, съгласно обективни показатели като срок на изпълнение, ценови параметри и други.

Междусистемната газова връзка България–Сърбия е обявена за проект от общ интерес за Европейския съюз. Нейната реализация е част от управленската програма на правителството в сектор Енергетика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Интерконекторът е от ключово значение за реализиране на концепцията за изграждане на газоразпределителен център в страната. Тя е сред приоритетните проекти на Групата на високо равнище в рамките на инициативата за енергийна свързаност на Централна и Югоизточна Европа CESEC. Крайният срок за въвеждането й в експлоатация е месец май 2022 г.