Обратно към пълната версия на статията »

Денят на българския фолклор - 22 юни, ще бъде отбелязан с концерт-спектакъла „Време за фолклор“

Денят на българския фолклор - 22 юни, ще бъде отбелязан с концерт-спектакъла „Време за фолклор“
A A+ A++ A

Изпълнители от сектора на свободните артисти в българската култура ще отбележат Деня на българския фолклор  - 22 юни с концерт-спектакъла „Време за фолклор“ на откритата сцена „Платформа А6“ до НДК. Участници в празничното събитие ще бъдат Ансамбъл „Чинари“, Димитър Туджаров - Шкумбата, Стоян Янкулов – Стунджи, група „Етнотикс“, „Булгарина“, „Национално училище за танцово изкуство“ – гр. София и  Чинари Дръмс.

Заглавието на спектакъла „Време за фолклор“ илюстрира завръщането на българите към корените – тенденция, която все по-ясно се откроява през последните години. На сцената ни очаква фолклорна приказка, в която всеки от присъстващите ще потъне дълбоко, за да се възроди отново.

„Това е мостът между миналото и настоящето, както и надеждата, че ще продължи да ни има“, смятат артистите, които се включват в спектакъла.

Месеци след началото на пандемията и поетапното разпускане на ограничителните мерки желанието на хората да бъдат отново заедно, обединени от българския дух и традиции е по-силно от всякога.

„Ще гарантираме сигурността на хората и ще спазим всички противоепидемични мерки“, категоричен е ръководителят на „Чинари“ Асен Павлов.

Във време, в което изкуството и културата доказват силната си мощ, фолклорът е този, който обединява и сплотява, а хуморът вдига духа. Затова и едни от най-успешните артисти в областта на българския фолклор обединяват сили с известния комик Димитър Туджаров-Шкумбата и виртуозния Стоян Янкулов-Стунджи именно на 22 юни.

Хиляди хора и институции, в това число и Министерството на културата подкрепиха през 2019 г. идеята на „Чинари“ денят на лятното слънцестоене – изключително важен в календара на старите българи, да се превърне в официален празник на българския фолклор.

„22 юни  е един предел на годината - средата на годината. Имайки предвид и лятното слънцестоене, което старите българи изключително много са почитали. Имайки предвид и точно тази седмица преди Еньовден, която е известна със своята магичност и тайнственост. Също така съотношението между деня и нощта е в една крайност и след това всичко тръгва в обратна посока“, обяснява избора на Деня на българския фолклор художественият ръководител на ансамбъл „Чинари“ и инициатор на идеята Асен Павлов.

Всички артисти, които ще излязат на сцената, очакват много позитивна енергия и емоции на предстоящия концерт с феерия от ритми, музика и танци, която ще поднесат на публиката. Момчетата от „Чинари Дръмс“ заедно със Стоян Янкулов – Стунджи готвят невероятно дръмс шоу, а ансамбъл "Чинари" и Националното училище за танцово изкуство, ще завладеят пространството с темпераментни танци от всички фолклорни области на България.

Билетите за спектакъла „Време за фолклор“ вече са в продажба в мрежата на Тикетпортал на цена 20 лв.