Обратно към пълната версия на статията »

Специализираният наказателен съд решава за шестима от обвиняемите за аферата с боклука

Специализираният наказателен съд решава за шестима от обвиняемите за аферата с боклука
A A+ A++ A

Специализираният наказателен съд решава да уважи ли искането на прокуратурата - четирима от обвиняемите за аферата с опасен боклук да останат за постоянно в ареста, а други двама - да са под домашен арест.

Заради епидемичните мерки в съдилищата медиите ще следят заседанието чрез интернет излъчване.

Не е защото, както се очакваше адвокатите тепърва трябва да се запознаят с материалите по делото, за които стана ясно в съдебната зала от съдия Ангелина Гергинска са събрани в 66 тома.

Самата тя обясни, че дотук е прочела само 10 от томовете, така че трудно е да се прогнозира кога ще започне заседанието, но поне можем да кажем кои са онези, за които иска най-тежките мерки за неотклонение спецобвинението.

Освен за зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, за бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, за бизнесмена Атанас Бобоков, и за Николай Миховски, а домашен арест за Васил Богданов и бизнесмена Егюн Еминов.

Още вчера стана ясно, че разследващите са решили за Пламен Бобоков да бъде определена парична гаранция от 1 млн. лева. Какво знаем за обвиняемите, освен Живков и Бобоков.

Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандала с открития в града тонове опасен боклук от Италия.

Той беше намерен на площадката на фирма "Феникс" , чийто документален собственик е Егюн Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците.

Припомням, че още общо 10 лица бяха привлечени към наказателна отговорност, заради аферата с боклука. Трима само за данъчни престъпления, те бяха освободени отдавна.

Обявявайки подробности за разследването вчера, прокуратурата оповести, че при обиските у Пламен Атанас Бобокови са открити списък с имена на публични личности, някои от които вече не са живи и суми в левове и долари срещу тях, както и биография на снимка на прокурор по делото срещу Васил Божков, но обясниха, че тази информация тепърва ще се проверява.