Обратно към пълната версия на статията »

Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит

Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит
A A+ A++ A

"Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит", каза пред журналисти в горнооряховското село Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев.


Той подчерта, че випускът тази година е от 50 хиляди ученици, като се очаква, част от тях да подадат заявления за по-късна сесия. Вълчев отбеляза, че в понеделник първият задължителен държавен зрелостен изпит по литература ще се проведе с един час по-късно от обичайното - от 9.00 часа.

Той посочи, че тази година е по-трудно заради извънредните обстоятелства, но изрази надежда всичко да мине нормално. Училищата са подготвени с максималните мерки за дезинфекция, осигурени са квестори. В стандартната класна стая ще бъдат настанени десет деца на отстояние поне метър и половина, посочи той. Зрелостниците ще могат да махат своите маски по време на изпита.

"Общо 11 хиляди деца са избрали да се явят на изпит по професионална квалификация. Също толкова ученици са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, на второ място броят на учениците за матурата по избор е по биология", посочи министър Вълчев.

Новост през тази учебна година е, че се предвижда и трета стипендия за учениците, които кандидатстват за инженерно или педагогическо висше образование. Стипендията ще е в размер на сто лева месечно и ще е за тези, които са постигнали най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по Български език и литература, математика, физика и химия.

Министърът препоръча да не се бърза с абитуриентските балове след облекчаването на мерките, и най-рано те да се осъществят в края на юни. В село Поликраище министърът на образованието се запозна на място с казуса относно закриването на ОУ "Св.св.Кирил и Методий".

Местните хора настояват училището, създадено преди 195 години да продължи да съществува, въпреки решението на Общинския съвет в Горна Оряховица да бъде закрито заради недостатъчен брой ученици.