Обратно към пълната версия на статията »

Денят почва със слънце, но после студен атмосферен фронт носи дъжд и гръмотевици

Денят почва със слънце, но после студен атмосферен фронт носи дъжд и гръмотевици
A A+ A++ A

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца. Преди обяд ще се понижава, а след обяд – ще се повишава.

Преди обяд, над по-голямата част от страната, ще бъде предимно слънчево, но от северозапад облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд и до полунощ, по преминаването на студен атмосферен фронт, на места главно в Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Преди обяд ще духа до умерен югозападен вятър, а след обяд в западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската равнина ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, сочи прогнозата на НИМХ.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличи и на места в масивите от Западна и Централна България ще превали и прегърми, като по най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява сняг. Ще духа силен до бурен вятър от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 13°, на 2000 метра – около 6°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, след обяд от запад облачността ще се увеличава. Преди пладне ще духа до умерен югозападен вятър, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури на въздуха ще бъдат 18°-23°. Температурата на морската вода е 17°-18°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

На 24.05.2020 слънцето ще изгрее в 05:57 часа и ще залезе в 20:50 часа. Продължителност на деня 14:53 часа.

На 24.05.2020 луната ще изгрее в 07:07 часа и ще залезе в 22:40 часа. Осветеност на диска в 0h UT 3 %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.