Обратно към пълната версия на статията »

„Ройтерс": Защо Джулиан Асанж се страхува от екстрадиране в САЩ

„Ройтерс": Защо Джулиан Асанж се страхува от екстрадиране в САЩ
Най-силният аргумент на основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асанж е отношението на американските власти към неговия сътрудник Брадли Манинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Никълъс Уапшот, „Ройтерс"; Превод: „Дневник"

Никой не печели нищо от цирка около Джулиан Асандж, но той има основания да се страхува от екстрадиране в САЩ.

Най-силният аргумент на основателя на „Уикилийкс" е отношението на американските власти към неговия сътрудник Брадли Манинг.

Докато стои в еквадорското посолство, Асандж може да се поздрави с постигнатия странен хеттрик. Затваряйки се на парче земя, вечна собственост на Еквадор, т.е. извън обсега на английската полиция, той дразни британското правителство, иначе гордеещо се с подкрепата си за законността.

Като не отстъпва пред искането на Швеция да се върне в Стокхолм, за да му бъдат повдигнати обвинения в изнасилване, той продължава да пренебрегва правосъдната система на една страна, принципно известна като маяк на либералността и прогресивността.

А избирайки именно Еквадор, той привлича вниманието върху жестокия и деспотичен режим на своя упорит домакин, който е навирил нос пред демократичните правителства навсякъде по света.

Да прибавим към гореизброените и четвърти мотив – вероятно най-важният за Джулиан Асандж – за това да не се предаде: обвиненията към него в шпионаж от страна на Съединените щати.

Причината, която той посочва, за да не замине за Стокхолм за разпит по повод подозренията в сексуални злоупотреби, е, че Швеция може да го екстрадира в САЩ, където той се страхува, че го очакват мъчения и смъртна присъда.

Всъщност Великобритания и Швеция, както и останалите държави в Европа могат да не предадат на САЩ човек, заподозрян в углавно престъпление (какъвто е шпионажът), тъй като там съществува смъртната присъда.

Предположението на Джулиан Асандж обаче, че ако попадне в американски ръце, може да бъде подложен на мъчения и убит, е правдоподобно. А който се съмнява в това привидно абсурдно опасение, би трябвало да се запознае с окаяното положение на редник първи ранг от американската армия Брадли Манинг.

Той е обвинен за това, че е предоставял на „Уикилийкс" записи на документи със секретна информация, осъществявайки по този начин най-големия пробив на сигурността в историята на САЩ. Ако съдът реши, че е виновен, Брадли Манинг ще бъде наказан.

Отношението на властите към него обаче е светнало червената лампа за Джулиан Асандж и неговите поддръжници. След като е арестуван и обвинен, че е „помагал на врага", за което може да бъде осъден на смърт, Брадли Манинг бива подложен на условия, които всеки цивилизован човек би определил като мъчения.

Под претекста, че е склонен към самоубийство, той е държан в единична килия в продължение на 90 дни, а през следващите шест месеца му е позволено да общува с други хора едва по 1 час на ден.

Лишаван е системно от сън, а очилата му са отнети, за да не може да вижда. Дрехите му също са конфискувани, а всеки ден по изгрев го карат да марширува гол пред стражата. Да припомним и че официални обвинения са му повдигнати едва два месеца след неговия арест.

От ООН, които обикновено регистрират случаи на брутално третиране на политически затворници, държани от деспоти, заявяват, че отношението към Брадли Манинг е било „жестоко, нечовешко и унизително".

Дългогодишният служител в американската администрация Филип Кроули пък отбелязва, че то е било „смешно, глупаво и контрапродуктивно".

От „Амнести интернешънъл", фокусиращи вниманието си върху измъчвани и затваряни от диктатори дисиденти, са толкова потресени, че призовават британското правителство да се застъпи за редника.

В отворено писмо близо 300 изтъкнати американски юристи академици определят отношението към прочутия затворник като неконституционно. Впоследствие условията му на живот в затвора са подобрени.

Факт е, че Брадли Манинг е малтретиран от сегашната американска администрация. Филип Кроули е принуден да си подаде оставката от Държавния департамент заради своите изказвания.

От другата страна президентът Барак Обама – дипломиран юрист от „Харвард" – приема отношението на Пентагона към обвинения в шпионаж войник като „подходящо и съобразено с нашите основни стандарти".

Той дори обявява Брадли Манинг за виновен, преди още делото да е започнало.

За разлика от Джулиан Асандж, който е защитен от европейските закони от това да бъде екстрадиран в САЩ, където може да бъде хладнокръвно убит от държавата, Брадли Манинг може да бъде осъден на смърт.

Това дава поводи за размисъл върху свободата и демокрацията на американското общество, но и аргумент в полза на опасенията, така ясно изразени от основателя на „Уикилийкс".

#Джулиан Асанж #Брадли Манинг #Еквадор #Великобритания #САЩ #Барак Обама #Стокхолм #Швеция