Обратно към пълната версия на статията »

Гешев иска доживотен затвор за убийство на пътя след употреба на наркотици или алкохол

Гешев иска доживотен затвор за убийство на пътя след употреба на наркотици или алкохол
БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев предлага доживотен затвор за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и алкохол и при шофиране без книжка и с превишена скорост.

Предложението за промяна в Наказателния кодекс Гешев е изпратил до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание  Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи, съобщи говорителят му Сийка Милева, цитирана от БНР.

Затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор за причинена смърт при  шофиране след употреба на наркотични вещества; с над 2 промила алкохол в кръвта, със скорост 50 километра над  разрешената плюс отнемане на автомобила, иска Иван Гешев.

Конфискуване на колата на всеки с наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества, е другото предложение на обвинител номер едно.

Още преди да е ясна съдбата на законодателните предложения, Иван Гешев е разпоредил на наблюдаващите прокурори при умишлени престъпления по транспорта незабавно да се предприемат действия по изземване на транспортните средства и да се налагат веднага запори като бъдещи обезпечения по отнемането.

Работна група в прокуратурата пък ще анализира съдебната практика и при противоречие ще бъде сезиран Върховният касационен съд:

„Прокуратурата на Република България цели да постигне по-високо и по-ефективно разследване по транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта или след употребата на наркотични вещества“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В пъти нарасналите пътни инциденти след употреба на наркотици и алкохол пред последните години и смъртта на журналиста Милен Цветков са провокирали законодателните предложения на Иван Гешев, обясни Милева:

„През 2015 година броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употребата на наркотични вещества, е бил 90. А през 2019 г. техният брой е нараснал на около 3000“, посочи говорителят на главния прокурор.