Обратно към пълната версия на статията »

“Пирогов“ затваря врати за пациенти без отрицателен тест за коронавирус

“Пирогов“ затваря врати за пациенти без отрицателен тест за коронавирус
iNews
A A+ A++ A

Въведоха нови, по-строги правила в болница "Пирогов" заради коронавируса. Пациенти без направен тест за COVID-19 не се приемат, а целта е да се ограничи разпространението на вируса сред персонала, съобщава Нова телевизия. Добрата новина е, че вече има 10 излекувани медици от болница "Пирогов".

До затягането на мерките се стигна след като десетки медици дадоха положителни проби за коронавирус. От тази седмица всеки пациент, който се нуждае от хоситализация, първо се изследва с PCR-тест.  Когато състоянието на болния е  спешно, той се изолира в буферно помещение и се обгрижва като потенциален заразен с коронавирус.

Плановото лечение на пациентите на "Пирогов" вече започва 24 часа след постъпването им в болница. Приблизително толкова време е нужно, за да излязат резултатите от PCR-тестовете за коронавирус. Ще бъдат изолирани и хората,които се нуждаят от спешна помощ.  При тях обаче няма да се губи никакво време.

"Ако трябва, например, веднага да бъдат оперирани, се третират като потенциално заразени, за да се избегне рискът, който беше в началото - пациенти,които са преносители на коронавирус, да заразяват нашите колеги без да искат", обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Ако се окаже, че някой от спешните случаи е с коронавирус, тогава той ще бъде настанен в COVID отделението на болницата. За първото денонощие от въвеждането на новите правила са взети повече от 40 проби.

"С отпускане на мерките знаем, че потокът от пациенти ще се засили. Предполагам, че броят им ще стане през следващата седмица около 100 на денонощие", обясни Балтов.

В момента болницата разполоага с 6500 PCR-теста, които ще стигнат за един месец. След изчерпването им ще бъде направена нова поръчка.