Обратно към пълната версия на статията »

Срутиха високата сграда на недостроения ИПК „Родина“

Срутиха високата сграда на недостроения ИПК „Родина“
Facebook
A A+ A++ A

17-етажната сграда на ИПК “Родина” бе взривена и вече е история, предаде репортер на БГНЕС. Втората, по-малка сграда, остава, като тя ще бъде събаряна етаж по етаж, а не чрез взрив.

Високата сграда беше строена преди 33 години с цел да бъде най-модерната печатница по социалистическо време, трябвало е да има 600 кабинета с много издания.

Историята на ИПК „Родина“ започва преди повече от 40 години, когато държавата решава да построи печатница, заедно с корпус за журналисти и редакция на официоза „Работническо дело“. Сградата остава недостроена и на груб строеж след демократичните промени, след като страната изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта се замразява.

Подготовката за врзива траеше няколко месеца, като бяха изнесени множество големи бетонни парчета, и е оставена само най-грубата конструкция на сградата.

С един взрив с 14 серии високата сграда на ИПК “Родина” бе съборена от първия път.

“Взривяват се първите четири етажа от сградата, като идеята на изпълнителя е сградата да падне в посока” Полигона”, обясни директорът на аварийното звено към Столичната община Красимир Димитров.

“След взрива започваме почистване на” Цариградско шосе” от отломки и да видим дали има щети на околните сгради”, каза още той и уточни, че ако има причинени щети на околните сгради – счупени стъкла, те ще бъдат поети от фирмата, ангажирана с взрива на сградата.

Визията на двете съседни сгради като две отворени книги се считаше за изключително модерна за времето си.

За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни. На мястото остават пожарни и линейки.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.