Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за момчето, убило Милен Цветков

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за момчето, убило Милен Цветков
A A+ A++ A

Прокуратурата ще поиска постоянното задържане на арестувания за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. На 22- годишния Кристиан Николов беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт след употребата на наркотици. Той е управлявал джипа, ударил колата на Цветков, под въздействието на амфетамини и канабис. 

Мярката на Николов най-вероятно ще се гледа в сряда.

Междувременно още вчера зад решетките за 24 часа попадна и майката на Кристиян - Десислава Николова. Все още не е ясно дали и какво обвинение ще получи тя. Автомобилът, с който беше причинена катастрофата, се оказа собственост на нейна фирма.

В колата са пътували още двама души - млада жена и 24-годишен мъж, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. И двамата са задържани.До присъда ще се стигне. Това мнение изрази пред NOVA адвокат Марин Марковски. Спътниците на Кристиан Николов обаче не можели да бъдат привлечени като обвиняеми по повод инцидента.

„Присъдата няма да бъде галене, защото съдиите ще отмерят дължимото. По въпроса за увеличаването на наказателната отговорност, отговорът е много прост за специалиста - когато има една санкция от 3 до 15 години, съдията има прекрасната възможност да наложи 12 и 14 години”, обясни адвокат Марковски.

„В рамките на досъдебното производство, което трае в момента, ще бъдат разпитани на първо място всички очевидци. На база техните показания и на база замерванията ще бъде изготвена т. нар. автотехническа експертиза, тя ще даде отговор на въпроса какво точно се е случило и как”, обясни Иван Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

Същевременно група от пътни експерти ще извършва мониторинг на разследването на катастрофата с журналиста Милен Цветков.

„Хората очакват, че няма да има справедливост и този път. Затова ние от Института за пътна безопасност създадохме вече една група, която ще извършва мониторинг върху всички подобни случаи, които предизвикват сериозен обществен интерес. Искам да ви припомня, че през 2011 година, може би вече сме забравили, един младеж, който е син на прокурор, уби двама души на площад „Ручей”, които се разхождаха по тротоара. 7 години по-късно той получи условна присъда от година и половина. Такива случаи има безброй”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. И допълни: „Този случай ни показва само едно - че имаме липса на държава на пътя”, коментира Милчев.

И днес тротоарът на кръстовището, на което стана катастрофата, е затрупан с цветя. А след акция, организирана в социалните мрежи, снощи десетки запалиха свещи на прозорците си в памет на Милен Цветков и всички жертви на катастрофи.